НОВИНИ

Успешно излекуваха разсейки на рак на простатата

За първи път у нас пациент е излекуван от костни метастази на рак на простатата. С тази новина изненадаха лекарите от Александровска болница. Там са готови да диагностицират и лекуват костни метастази по метод, който се прилага в света едва от 2 години.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:10, 28.12.2016
75787
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Това е краят на неговата история.

Д-р Максим Малинов: "Аз мога да кажа бях болен от рак на простатата."

А началото започва с операция в Германия, обичайната химиотерапия. Но ракът е от коварните.

Д-р Максим Малинов: "Много бързо метастазира и много често има т.нар. биохимични рецидиви. т.е. оперирана е простатата, няма никъде нищо с нашите методи. В смисъл резонанс с контраст, скенер нищо не се вижда. А изследванията се влошават."
Доц. д-р Валерия Хаджийска, клиника по нуклеарна медицина, УМБАЛ Александровска: "Всички образни изследвания са негативни, не можем да хванем къде е проблема. Тези пациенти обикновено остават нелекувани. В момента работим с универсален туморотропен радиофармацевтик, маркирана с флуор 18 глюкоза, която също произвеждаме в нашия циклотрон. Но за жалост, простатата и още няколко туморни локализации не могат да бъдат диагностицирани с този радиофармацевтик, нито пък техните метастази."

Пациентът е изпратен за диагностика в център в Мюнхен, където използват нов изотоп. И така метастазите лъсват.

Доц. д-р Валерия Хаджийска "Това е изследването на нашия пациент, който е маркиран с галий 68."
Д-р Максим Малинов: "И се оказа, че аз имам 8 метастази в гръбначния стълб."
Доц. д-р Валерия Хаджийска:
"Целта на тази диагностика е да бъдат метастазите рецидивите хванати съвсем навреме. т.е. тогава когато простат специфичен мембранен антиген дори под 1 като стойност."

Като виждат метастазите, лекарите вече могат да предложат лечение. И то е иновативно. Медикаментът съдържа радий 223, който се натрупва само в костните метастази. И облъчва клетките отвътре.

Доц. д-р Валерия Хаджийска: "Малки алфа частички, които действат много селективно имат нисък пробег в останалите тъкани, поради което страничните ефекти за останалите органи са минимални. А пък ефектът за метастазите в костите изключително е голям."

И контролното изследване ясно показва - няма и една клетка останала от метастазите.

Доц. д-р Валерия Хаджийска: "PSA в момента е нула. Което е изключителен успех."

Добрата новина за всички е, че по европроект, Александровска болница може да произвежда и тук изотопа за диагностика. Лошата е, че лекарството е много скъпо и все още никой не го финансира. Но се надяват в преговори с касата да променят това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поради обилен снеговалеж движението на МПС над 12 т по АМ Хемус е ограничено
Поради обилен снеговалеж движението на МПС над 12 т по АМ "Хемус" е ограничено
Посрещането на Нова година ще бъде с една секунда по-дълго
Посрещането на Нова година ще бъде с една секунда по-дълго