НОВИНИ

Успешно приключиха снимките на филма "Възвишение" по романа на Милен Русков

Снимките на игралния филм “Възвишение” по романа на Милен Русков приключиха успешно! Продуценти са Иван Дойков, Оксана Шаламанова и Нина Алтъпармакова. Лентата е копродукция между БНТ и фирмите "СЪРПЕНТАЙН", "ОЛ СТАРС ИН" и Ню Бояна Филм и се осъществява с подкрепата на Национален Филмов Център. Наш екип надникна на снимачната площадка, където кипеше усилена творческа работа по заснемането на заключителната сцена от продукцията. През какви предизвикателства преминаха хората, които стоят зад осъществяването на филма и кое е най-любопитното около него – вижте в репортажа на Андреа Драганова и Меглена Гайдарова.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
20:33, 07.12.2016 (обновена)
10427
Чете се за: 01:38 мин.
Още

11 месеца, четири сезона, непредвидими атмосферни условия, безброй труднодостъпни местности из цяла България - Тетевен, Жеравна, Беклемето, Бузлуджа, Ямбол и накрая Пирдоп, където на екипа се налага всеки ден да повърви 30 минути пеша, всичко това в името на една цел „Възвишение".

Добил сериозна популярност, романът на Милен Русков съвсем скоро ще оживее на голям екран.

Виктор Божинов - режисьор: Мащабът е сериозен за българското кино, защото ние сме тръгнали както се казва по пътя на героите. Обикаляме балкана от всички места, качваме се на най-високите му върхове, което разбира се е доста трудоемко, изтощаващо и в същото време скъпо.

В началото режисьорът на игралния филм Виктор Божинов, снимал най-знаковите епизоди на хитовата поредица "Под прикритие", бил скептичен по отношение екранизацията на книгата, днес обаче е уверен, че усилията си заслужават!

Виктор Божинов - режисьор: Очаквам, че филмът ще се получи с онова емоционално напрежение, с което аз се опитвам да го създам, че това нещо зрителите ще го усетят като емоция, ще усетят съдбата на тия герои!

Сюжетът на "Възвишение" преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му правят Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски.

В ролята на Гичо се превъплъщава вече добре познатият на българската публика Александър Алексиев, а като Асенчо зрителите ще имат удоволствието да видят младия актьор Стоян Дойчев.

Александър Алексиев, в ролята на Гичо: Беше приятно, че можехме да направим някои от каскадите сами на някои от локациите. Вижте всеки ден е много вълнуващ, всеки ден е нов, всеки ден е изключително различен. Мисля че филмът може да вдигне някаква част от хората да ги накара да повярват в нещо по-смислено и по-добро.

В ролята на Димитър Общи влиза Филип Аврамов, а в неговата чета са Христо Петков като Тодор Шумненеца и Кирил Ефремов като Петко Страшника!

Христо Петков в ролята на Тодор Шумненеца: Времето не всеки път е с нас.Оня ден имаше страшен вятър, всички се бяхме покрили тука с одеяла и чакахме да утихне, чакаме слънце, гледаме да няма сняг, ей такива неща. Това беше трудното!
Ние сме чета от 12 човека! Всеки ден се случват много любопитни неща, но сме много хубав екип, не само актьорите, а въобще всички. И сме някак си задружни и мисля, че това ще повлияе на филма като цяло.


Кирил Ефремов, в ролята на Петко Страшника: Предизвикателство е за целия екип и мисля за цялото българско кино, защото такъв филм не е правен отдавна, може би от Хан Аспарух, с такъв голям мащаб.

Началото на снимачния процес беше дадено в средата на януари 2016 г. Снимките бяха осъществени хронологично, на четири етапа през тази година. Премиерата се очаква в края на 2017-та!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските депутати одобриха  на второ четене бюджета  за 2017 година
Руските депутати одобриха на второ четене бюджета за 2017 година
Правителството отпусна над 1 милион лева за Жълтото училище в Пловдив
Правителството отпусна над 1 милион лева за Жълтото училище в Пловдив