НОВИНИ

Успешно се завърнаха трима астронавти от Международната космическа станция

Успешно се завърнаха трима астронавти от екипажа на Международната космическа станция. Американецът Скот Кели и руснакът Михаил Корниенко останаха на орбита 340 дни. Те извършиха редица експерименти по подготовката на бъдещи пилотирани мисии до Марс.

успешно завърнаха трима астронавти международната космическа станция
bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 02.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
Още

52-годишният Скот Кели има 4 мисии на Станцията и вече държи рекорда за престой на американец в Космоса- общо 540 дни. Той-има брат-близнак- бившият астронавт Марк Кели. Сега НАСА има безпрецедентна възможност да изследва ефекта от продължителните мисии върху хора с еднакви гени на принципа на сравнението. За целта преди и по време на полета Скот премина редица тестове, на което бе подложен и неговия брат -близнак Марк на Земята. Тестовете ще продължат и след края на мисията, а разултатите ще послужат при подготовката на бъдещи пилотирани мисии до Марс.

Скот Кели- астронавт:
"Напуснах станцията със смесени чувства. Бях там дълго време и исках да си тръгна, но в същото време, това е страхотно място, което ще ми липсва".

На първо време обаче американецът отива в Хюстън за среща с близките си, а 55-годишният Корниенко е очакван от съпруга, дъщеря и внук в Звездното градче край Москва. Световният рекорд за най-дълъг престой в Космоса принадлежи на руснака Валери Поляков, който прекара без прекъсване 437 дни на вече несъществуващата космическа станция Мир в средата на 90-те.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на туризма ще уточнява понятието къмпингуване
Министерството на туризма ще уточнява понятието "къмпингуване"
Преди Националния празник Трети март
Преди Националния празник Трети март