НОВИНИ

Има ли заплаха от терористичен акт в България?

МВР изяснява разпространяване на манипулативни твърдения за терористична заплаха към България, съобщиха от пресцентъра на министерството. Министър Румяна Бъчварова заяви, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях за изясняване на случая. Специализираната прокуратура и Министерството на отбраната съобщиха, че не разполагат с информация за подготвян терористичен акт у нас.До изясняване на случая се стигна след като в Капитан Андреево министър Бъчварова коментира информация в английски медии, че афганистанци в Англия подготвят терористичен атентат в България заради размириците в Харманли.

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 05.12.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

При посещението си на граничния пункт "Капин Андреево" министър Бъчварова отговори на журналистически въпроси за сигурността на страната.

Въпрос: Г-жо Бъчварова, в събота английски медии съобщиха, че афганистанци в Англия подготвят терористичен атентат в България заради размириците в Харманли. Имало и невярна информация, че имало 2-ма убити при бунта. В тази връзка българските служби имат ли информация за това?

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Имаме информация по дипломатическа линия за 3 или 4 лица, които са проверени.

Въпрос: Информацията е, че са афганистанци, които живеят в Англия?

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: С двоен статут.

Въпрос: През социалните мрежи търсят съмишленици?

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Вижте това е средата в момента, контактите, които се се осъществяват.

Въпрос: Имате сигнал?

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Да имаме, работим по предотвратяването на такива действия.

Въпрос: Тези лица са от бежански център, да кажем? Тези лица, за които казвате?

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Установени са и по тях се работи, това мога да кажа.

Въпрос: От бежански центрове ли са, или извън тях?

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: Не мога да кажа повече ще обезсмисля нашата работа.

Румяна Бъчварова беше категорична, че у нас няма да се изграждат нови бежански центрове, а ще има 3 кризисни площадки в близост до границата ни с Турция. На местата ще бъдат разположени фургони или палатки. Мястото на едната площадка вече е определено, тя ще е до бивша гранична застава край Елхово. Местоположението на другите две все още не е определено. Те ще бъдат от затворен тип и ще бъдат подчинени на Държавната агенция за бежанците

Петя Първанова, председател ДАБ: Тип центрове за първоначален прием, които са затворени, за да може да се установи самоличността на лицата и да се извършат първоначални медицински прегледи.

Бъчварова коментира, че европейската финансова помощ за справяне с бежанската криза за България е 160 млн. евро, но сумата идва на траншове. Министърът провери и напълно готовата ограда на бежанския център в Харманли. Очаква се всеки момент в центърът в Харманли поетапно да се въведе пропускателен режим. Около 700 души са прегледани до вчера. Предполага се, че до няколко дни всички бежанци ще се консултират с лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаос в софийското метро
Хаос в софийското метро
Търсят студенти за работа в туризма
Търсят студенти за работа в туризма