НОВИНИ

Установени са завишени стойности на уран във водата във Велинград

Съмнения за завишени стойности на уран и в питейната вода на Велинград. По разпореждане на здравната инспекция в Пазарджик водоизточниците са спрени. Извършва се повторен анализ на резултатите.

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 21.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Три водоснабдителни зони във Велинградския регион са показали завишено съдържание на уран. Едната се намира край село Грашево, махала Мечо корито, другата е в село Пашово, а третата обхваща части от кварталите „Чепино" и „Лъжене" на Велинград.

Стойностите се движат от 1.5 до 2 пъти над нормата. Вече е разпоредено използването на проблемните водоизточници да бъде спряно, но засега само за Велинград е осигурено алтернативно снабдяване от друга помпена станция. На жителите на малките населените места в общината се препоръчва да не пият вода от чешмите.

Д-р Румен Атанасов - началник отдел „Държавен здравен контрол" - РЗИ Пазарджик: "Проблем за Велинград няма, проблемът обаче остава за останалите населени места, където трябва да бъдат търсени алтернативи, населението трябва да бъде уведомено, че водата не е годна за питейни нужди, иначе за всякакви други нужди те могат да ползват водата".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международен фестивал на китарното изкуство в Русе
Международен фестивал на китарното изкуство в Русе
20 деца от детска градина „Осми март“ в Пловдив са получили хранително натравяне
20 деца от детска градина „Осми март“ в Пловдив са получили хранително натравяне