НОВИНИ

Установиха още груби нарушения в онкоцентъра в Пловдив

Какво показва проверката на изпълнителната агенция "Медицински одит" в онкоболницата в Пловдив. 74-годишен патоанатом е объркал диагнозите поне на 8 пациенти и те са били ненужно оперирани. За да не се поемат повече рискове за здравето на пациентите, здравният министър отне правата на д-р Петко Маслев. Нарушения има и в работата на онкокомитетите и ръководството на онкоцентъра. Затова ще се направи цялостна проверка на работата на центъра, а здравният министър поиска от кмета на Пловдив да смени ръководството му.

Мария Чернева
от Мария Чернева Оп. Михаил Врабчев
20:22, 08.11.2016
5409
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Резултатите от доклада на "Медицинския одит" потвърждават най-кошмарните данни от разследването на Нова телевизия. Но освен петте случая на ненужно осакатените пациенти, проверката засича още три драстични грешки в диагнозите.

Д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването - В разгледаните случаи съществува несъответствия между предоперативните интраоперативните и окончателните резултати на трайните препарати установени при извършените ревизии. Допуснатите грешки са от д-р Маслев.

В два от случаите става дума за млади жени - на 38 и 39 години. Вече на операционната маса, патоанатомът поставя една от най-тежките диагнози.

Мария Чернева - Карцином с разсейки?
Д-р Ваньо Шарков - Грешно поставена диагноза при патоанатома за това, че имаме злокачествен тумор. В резултат на това хирурзите вземат операция и отстраняват матка яйчници тръби всичко На следващия ден се оказва, че диагнозата не е тази и че нямаме злокачествено новообразувание.

Самите хирурзи казват ние направихме такава операция защото такава диагноза ни беше дадена и на нас и те са длъжни да направят такава операция.

Не стига излишната операция, но пациентите са диспансеризирани и лекувани въз основа на първоначалната грешна диагноза. И никой в дългия процес не обръща внимание в разминаването на хистопатологичните резултати.

Мария Чернева - Но случаите минават през онкокомитети и там някой е трябвало да види това разминаване, нали така?
Д-р Ваньо Шарков: Трябвало е. Тогава, когато проследяват състоянието на своя пациент и го диспансеризираш ти знаеш каква е неговата диагноза Няма как на практика да изпишеш пациент да имаш резултат от трайния препарат, на който да се казва че няма злокачествено образувание и ти да не знаеш.

Проверката засича и обратен случай. Човек изпратен от личния си лекар със съмнение за злокачествен рак на кожата, получава противоположна диагноза. И пациентът губи време без последващо лечение. Освен липсата на контрол и грубо разминаване в стандартите за лечение, проверката стига и до друг абсурд. Повече от година в отделението няма работещ ехограф, но пък разполага с апаратура за лапароскопски безкръвни операции. Тя обаче стои и ръждясва, защото няма кой да работи с нея.

Освен щателна проверка в работата на този център, ще бъдат проверявани всички болници, в които се лекуват онкологични заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Владая се оплакват от стар автобус
Жители на Владая се оплакват от стар автобус
Започва модернизация на Лесотехническия университет в София
Започва модернизация на Лесотехническия университет в София