НОВИНИ

Утре може да се направи по-точна прогноза кога и къде ще падне „Тянгун-1“

13 космически агенции също така не откъсват поглед от близкото космическо пространство. Очаква се утре следобед Китайската космическа станция Тянгун-1 да се приземи, но не по планирания за нея начин. До часове тя ще навлезе в земната атмосфера и части от нея ще паднат на земята. Въпросът е кога и къде.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:36, 31.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Още

За съжаление, зоната, в която станцията може да падне, е твърде широка и България е все още в нея, предаде репортерът на БНТ Мария Чернева.

Не се очаква космическият модул да нанесе щети на Земята. Неговото разпадане и изгаряне в атмосферата дори ще представлява зрелищна гледка, като метеоритен дъжд, увери китайската космическа служба.

Прогнозите от последния час са, че според Европейската космическа агенция прогнозираният час на падане е 23:20 утре, заяви за БНТ Пламен Ангелов от института по космически изследвания. Вариациите, обаче, остават големи.

Пламен Ангелов: Имаме и траектория над България. Тази станция извършва 16 обиколки на Земята за едно денонощие и само една от тези орбити преминава през България - по билото на Стара Планина.
;

Ако има събитие над България, ще бъде за около 60 секунди към 8 сутринта на 2 април, допълни той. Това е сложен аеродинамичен процес с множество променливи като формата на станцията и ъгъла ѝ на навлизане. С доближаването на събитието, прогнозите ще стават все по-точни, като те се очакват утре.

Пламен Ангелов: Вероятността да удари самолет е нищожна, още по-нищожна е да удари човек на земята. Ако се удари обект като ядрена електроцентрала, щетите биха били големи.

Станцията е с тонаж от 8 тона, като се очаква да паднат фрагменти от около 300 кг., които няма да изгорят в атмосферата, допълни той. Все пак, около 80% от станцията ще изгори при навлизането ѝ в атмосферата.

Важно е аерокосмическите агенции да затегнат контрола върху латентните в космоса обекти, а не да се изчислява всеки път траекторията им на падане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичани залесяват нова гора до квартал Суходол
Столичани залесяват нова гора до квартал Суходол
Благотворителен концерт помага на незрящи певци
Благотворителен концерт помага на незрящи певци