Екипи на Агенцията за безопасност на храните взеха проби от животните във варненското село Бозвелийско. То се намира само на 3 км от установеното огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци. Резултатите трябва да бъдат готови утре следобед и от тях ще зависят следващите действия.

Варна

Четири дни след установяването на огнището от африканска чума по свинете са умъртвени над 80 животни в село Тутраканци. Повечето от тях нямат ветеринарна регистрация.

Д-р Дамян Илиев, директор БАБХ: Това е един болезнен случай, в който се вижда как законодателството, което трбява да се спазва, не се спазва от страна на стопаните.
Добрин Добрев, жител на с.Тутраканци: При мен дойдоха, показаха една заповед подвеждаща, че ще бъдем компенсирани за тази евтаназия на прасетата, без да има регистрация.

Властите все още не могат категорично да кажат как болестта е стигнала от Румъния до България. Една от версиите е, че животните са били хранени с фураж от Констанца.

Росен Горанов, кмет на с. Тутраканци: Това е изключено от Констанца да се внася в нашето село. Кооперацията си изнася продукцията, не внася продукция.
Д-р Дамян Илиев, директор БАБХ: Ако си носите сланина от Румъния, увита във вестник, и си я изядете, но хвърлите вестника, това вече е достатъчно.

За африканската чума няма лечение, няма и ваксина, а смъртта при прасетата настъпва до 20 дни след заразяването. Експертите успокояват, че вирусът не е опасен за хората.

Резултатите от взетите проби на животните в село Бозвелийско ще бъдат готови до 24 часа.

Живко Панев, кмет на с. Бозвелийско: Ние попадаме в 3-километровата зона на заразата и се притесняваме, че всички прасета, които бяха евтаназирани в съседното село Тутраканци, са заровени на площадката в с. Бозвелийско.

Заради неяснотата дали стопаните на животни ще бъдат обезщетени, хората подготвят протест.

Взимат проби за африканска чума в село Бозвелийско

Взимат проби за африканска чума в село Бозвелийско

Започва взимането на проби от прасетата във варненското село Бозвелийско. Те трябва да покажат дали заразата от африканска чума по свинете се е разпро...