НОВИНИ

Утре ще стане ясно дали ще има опит за правителство с мандата на Реформаторите

Има парламентарно мнозинство за съставянето на евентуално ново правителство в рамките на този парламент. Това стана ясно след днешните преговори между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Ако се стигне до нов кабинет, премиерът ще бъде излъчен от Реформаторския блок, а ГЕРБ ще участва с министри. Неофициално сред евентуални имена за премиерския пост се спрягат тези на Румен Христов от СДС, който миналия вторник получи от президента третия мандат за съставяне на кабинет, както и на Найден Зеленогорски от Движение България на гражданите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:33, 19.12.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

След поредица тайни срещи, ГЕРБ и Реформаторите днес за първи път официално се събраха на разговор след връчването на третия мандат. По-късно към тях се присъединиха и лидерите на Патриотичния фронт. В срещата не участва премиерът в оставка Бойко Борисов. Заместникът му Цветанов посочи, че в ГЕРБ има различни мнения дали трябва да бъде съставен нов кабинет.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: "Смятам, че националните интереси са по-важни от това, кой какво смята. Защото в момента имаме парламентарно мнозинство, има желание от РБ в диалог да видим дали можем да формираме кабинет, който да бъде подкрепен, и с допълнителна парламентарна подкрепа от партиите, които формираха парламентарното мнозинство - това са Патриотичният фронт, и надявам се и други партии също ще се присъединят в подкрепа за съставяне на правителство във формат 43-ти парламент. "
Петър Москов, министър на здравеопазването в оставка: "Има вече принципно съгласие, че на основата на програмата за управление, като че ли има мнозинство, което може да застане зад нов кабинет."

От ГЕРБ заявиха, че ще участват с министри, но няма да оглавят евентуален нов кабинет.

Цветан Цветанов,председател на ПГ на ГЕРБ: "Министър-председателят ще бъде излъчен от Реформаторския блок с консенсус от всички парламентарни групи, които формираме мнозинството."

И ГЕРБ, и Реформаторите казват, че преди да говорят за министри, трябва да изчистят различията по секторните политики и да търсят сближаване на позициите си.

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Не може да говорим за правителство и състав, преди да сме уточнили, че се базираме на тази програма. Че сме определили ясни приоритети, които сме фиксирали с конкретни срокове, тогава ще дойде моментът да говорим за министър-председател и конкретни министри."

Вероятно новият кабинет ще бъде съставен на основата на сегашното коалиционно споразумение между ГЕРБ и реформаторите, с подкрепата на Патриотичния фронт.

Валери Симеонов отказа да даде коментар.

Работни групи ще подготвят промени в управленската програма, съобразени с искания на отделните формации и конкретни срокове за изпълнение. От Патриотичния фронт държат на увеличение на пенсиите, затягане на охраната по границата, по-строги мерки срещу битовата престъпност. Реформаторите настояват за приемане на антикорупционния закон. ГЕРБ пък поставиха условие за приемане мажоритарния вот. Докато вървяха преговорите днес, Петър Москов научи, че е изключен от ДСБ, защото позициите му отдавна се разминават с партийните.

Петър Москов: "А ще ме интернират ли със семейството ми или само са ме изключили от партията, попитахте ли?"

От ляво отново коментираха, че сегашните управляващи искат да останат във властта на всяка цена.

Жельо Бойчев, БСП лява България: "И това ще бъде въпреки ясно изразеното мнение на българските избиратели на последните избори за промяна. Страхът от предстоящите избори, страхът от служебното правителство на Румен Радев събира тези хора."

Утре след нови разговори се очаква да стане ясно дали ГЕРБ, Реформаторите и Патриотите ще се обединят около ново правителство. Ако това се случи, то може да стане факт в следващите дни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен шанс за Хилари Клинтън
Последен шанс за Хилари Клинтън
Възобновиха евакуацията на цивилни от Алепо
Възобновиха евакуацията на цивилни от Алепо