Утре започват първите разплащания към кредиторите на фалиралата преди 4 години КТБ. Синдиците са събрали 570 милиона лева от активите на банката - те съответно ще бъдат разпределени спрямо вземанията на 7022-ма кредитора. Най-голяма сума по списъка на синдиците е определена за Фонда за гарантиране на влоговете - 409 милиона лева. Това е малко над 10 % от общото вземане на фонда. Една от банките у нас е сред първите три най-големи кредитори. По какъв ред могат да получат вземанията си кредиторите могат да разберат от страницата на КТБ .

А днес на поредното заседание по Делото за фалита на КТБ, Основният свидетел Бисер Лазов разказа как Цветан Василев е започнал поетапно вдигане на капитала на банката. Стана ясно, че това е станало с пари на вложителите, вместо с пари на акционерите.

Пред съда Бисер Лазов разказа, че през 2012 г. Цветан Василев го поканил в частния си самолет на еднодневно пътуване до Париж. По време на полета банкерът поставил на сътрудника си задачата да организира увеличаването на капитала на КТБ с пет милиона и половина лева. За целта Лазов трябвало да придвижи отпускането на тези пари като кредит от банката към определени фирми, които след това да ги преведат в сметките на дружества-акционери на КТБ.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Така привидно се създава впечатление, че увеличението на капитала се създава със средства, различни от капитала на банката. Капиталът се увеличава, оттук нататък чисто технически регулаторните изисквания позволяват още по-голямо отпускане на кредити.

По този начин капиталът на КТБ е увеличен чрез т.н. "подчинен срочен дълг", който е към свързани лица. Това е определено като "лоша банкова практика" и не е трябвало да получи одобрението на Банковия надзор в БНБ.

Иван Гешев, заместник главен прокурор: Точно в този сегмент е и обвинението срещу бившия подуправител на БНБ г-н Гунев, подсъдимият Гунев. За това, че е допуснал това увеличение на капитала чрез подчинен срочен дълг.

Според държавното обвинение по този начин банката е отпуснала още кредити на фирми, свързани с Цветан Василев и така е изпаднала в несъстоятелност.