Отстранена е аварията на главния тръбопровод към резервоар "Лозенец". Утре ще бъде напълно възстановено и движението по булевард "Пейо Яворов" при телевизионната кула.

София

Аварията е регистрирана вчера следобед. Хлътване на уличната настилка издава, че има теч от магистралния тръбопровод към резервоара Лозенец. Той снабдява с вода централната част на София.

"Тръбата е мeтална с диаметър 90 см. почти метър, положена е през 1953-та година и по принцип е надеждно съоръжение, но виждате, че в момента е аварирала", разказа Станислав Станев, директор ремонти в "Софийска вода".

Причините за аварията, според специалистите, са натискът на трафика върху тръбата, корозията, както и магнитните полетата, които създава близкия електропровод. Това е довело до множество пробиви малки пробиви. Въпреки мащаба на повредата, от дружеството не допускат спиране на водата в центъра на столицата.

"Вчера около 11 часа вечерта бяхме в критична ситуация, но успяхме да прехвърлим от друго място вода, така че да не усетят клиентите", допълни Станислав Станев.

Стратегическият резервоар "Лозенец", захранван от авариралата тръба, е и краят на Рилския водопровод, построен през 1934-та година. До него достига и тръбата с вода от историческото съоръжение. Именно това дава възможност на екипа да компенсира липсата на вода от Бистрица и столичани да не усетят аварията.