Със затоплянето на времето се увеличи напливът на незаконни мигранти и бежанци, пристигащи от Турция на островите в Егейско море в търсене на убежище. С това се увеличи и натискът върху мигрансткия приемен център на гръцкия остров Самос, който и без това е препълнен от месеци.

Лагерът Вати вече е приютил над 4000 души, което представлява няколко пъти повече от максималния му капацитет от 650 души, и новопристигналите представляват истински риск за местните власти. Напливът от хора с лодки от Турция към Самос, както и към Лесбос, и няколко други острова в източната част на Егейско море не стихва.

Безизходното положение подклажда нарастващата нетолерантност сред жителите на Самос, където родители не пуснаха децата си на училище в продължение на две седмици в знак на протест срещу присъствието на деца на бежанци в класните стаи.

Въпреки че Министерството на образование описа тези действия като „опит да се създаде климат на расизъм и ксенофобия“, местните жители настояват, че се притесняват за общественото здраве и в частност това на децата си заради липсата на елементарни хигиенни условия в лагера Вати.

Малта: Как се справят с мигрантите на вратата на Европа?

Малта: Как се справят с мигрантите на вратата на Европа?

58 хиляди молби за убежище в ЕС са подадени от началото на тази година, съобщиха от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Половинат...