НОВИНИ

Увеличава се броят на безплатните ин витро процедури

Няма да има лимит за финансирането на ин витро процедурите, а броят им ще бъде увеличен от 3 на 4. Отпада и заплащането за замразяване на успешно оплоден ембрион. Досега средствата се покриваха от родителите, а след промените на наредбата те ще са за сметка на Министерството на здравеопазването. Това уточнение направи днес зам.-здравният министър Мирослав Ненков.

Айше Сали
от Айше Сали
17:50, 30.08.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Не може да има безброй опити. Не е медицински издържано, не е биологически издържано и не е човешко. Неограничено е финансирането. Няма да бъде лимитирано финнансирано. Ако сме следили внимателни изявленията на премиера, навсякъде той говори само за финансиране. Не за брой опити или за брой ин витро процедури.

При всеки опит за асистирана репродукция, годни за оплождане са от 1 до 3 от извлечените яйцеклетки. След като единият от ембрионите бъде имплантиран в матката, останалите могат да бъдат замразени и използвани отново при неуспешен резултат. Досега замразяването им се е заплащало от родителите, а отсега нататък ще бъде за сметка на държавата.

Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването: Т.е всяка от нашите пациентки, която кандидатства и е одобрена да мине по процедурата в Центъра за асистирана репродукция, ще получи 8 шанса да има дете.

Срещу безлимитното финансиране от Здравното министерство обещаха по-строг контрол на средствата. Новите правила вече са публикувани за обществено обсъждане. До 3 седмици ще бъдат одобрени и от Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София не спи
София не спи
​Американски знаменитости помагат на град Хюстън след урагана Харви
​Американски знаменитости помагат на град Хюстън след урагана Харви