НОВИНИ

Увеличава се броят на кражбите в градския транспорт в София

Увеличава се броят на кражбите в градския транспорт. Според потърпевшите това се дължи на пълните превозни средства и липсата на видеонаблюдение.

БНТ2-София
от БНТ2-София Владимир Христовски
19:00, 20.07.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Във вторник, малко преди 9 часа сутринта, 20-годишната Ваня Георгиева се качва в трамвай номер 5. 15 минути по-късно, слизайки на спирката на "Съдебната палата", вижда, че раницата ѝ е отворена.

Ваня Георгиева, потърпевша
"Проверих дали там ми е всичко и видях, че ми липсва портмонето, в което бяха абсолютно всичките ми документи за самоличност, заедно с шофьорска книжка, банкови карти."

Момичето се отправя към 6-о районно управление. Там се налага да чака близо 3 часа на опашка от 50 души, за да съобщи за кражбата. Най-голямото ѝ притеснение в този момент е, че губи ценно време, в което крадецът може да злоупотреби с личните ѝ данни."

Ваня Георгиева, потърпевша
"12 без нещо, 12 часа на обяд вече беше официално отразено в системата, че аз съм с откраднати документи. Бях се обадила в банките да ми спрат картите преди това."

Докато чака на опашката, Ваня разбира, че не само тя е ограбена.

Ваня Георгиева, потърпевша
"Имаше още 10-20 човека, които бяха с абсолютно същия проблем."

Неприятните изненади за момичето обаче, не свършват. Вчера тя научава, че случаят ѝ не е регистриран.

Ваня Георгиева, потърпевша
"След като се опитах да си извадя нови лични документи, разбрах, че не мога да го направя, защото нямам удостоверение и разбрах, че не мога да си извадя въпросното удостоверение, защото случаят не е стигнал до инспектор, а се води, че е стигнал до инспектор, който се намира в отпуск."

От районното полицейско управление ѝ казват, че не се знае кога случаят ѝ ще бъде поет. От Столичната дирекция на полицията, към която изпратихме запитване, обясниха, че ще направят проверка по случая. Според техните данни обаче престъпността в градския транспорт намалява. Потърпевшите от своя страна смятат, че статистиката се дължи на факта, че все по-малко хора търсят помощ от тях.

Ваня Георгиева, потърпевша
"Нямам доверие в полицията и съм на 100% сигурна, че каквото и да изгубя и недай си Боже каквото и да ми се наложи да ги потърся, няма да получа бърз и адекватен отговор или ще го получа, когато е твърде късно."

В случая на Ваня историята завършва с щастлив край - съвестни хора намират портмонето ѝ захвърлено в друга кола на градския транспорт и се свързват с нея, за да ѝ го върнат. Не го предават на полицията заради тромавата процедура - именно затова и много хора вече не се обръщат към органите на реда за съдействие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиляна Павлова отрече да е имало натиск към Боршош за обществени поръчки
Лиляна Павлова отрече да е имало натиск към Боршош за обществени поръчки
Откриха пътния възел, свързващ АМ „Тракия“ и АМ „Марица“
Откриха пътния възел, свързващ АМ „Тракия“ и АМ „Марица“