Увеличава се броят на сигналите за престъпления срещу животни. Това съобщи на пресконференция в Пловдив инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция и кинология“ към МВР.

„Ако през 2014 броят на престъпленията е бил 178, то през 2019 година те са нараснали на 349“, каза Николов.

Сигналите са по три направления – свързани с животни, подготвяни за боеве със себеподобни, жестоко отношение към животни и неосъществен контрол върху животното, което е причинило тежка телесна повреда или смърт на човек.

„Увеличаването на сигналите е показателно, че все по-малко от тези деяния остават скрити за полицията и според мен нещата се развиват благоприятно и вървим в правилната посока“, добави инспектор Николов.

Все повече хора сигнализират за такива случаи, тъй като са доста чувствителни, когато става дума за необоснована проява на жестокост към животно, темата започва да става социално значима. От 2011 години тези деяния са криминализирани и се разглеждат като всяко друго престъпление.

Инспектор Николов добави, че ако гражданите искат този тип престъпления да намалеят трябва да са по-активни при подаване на сигнали, може да свидетелстват и т.н.

Днес в Пловдив се проведе първото по рода си у нас специализирано обучение за служители, които работят по противодействие и разследване на престъпления срещу животни. В обучението са участвали 40 служители на МВР от Южна България, служители на БАБХ и неправителствени организации. Дискутирани са били основно теми, свързани с повишаване на ефективността при разкриване на тази престъпления. Обсъдени са били и практични въпроси. Бил е поставен и въпросът за създаването на специализирана телефонна линия, която да поема сигналите за такива престъпления, с идеята да се разтовари единната телефонна линия 112.

По думите на инспектор Николов у нас се ползва и чуждестранен опит. При следващото обучение, през следващата година, ще бъде поканен и експерт от Великобритания, който разследва боеве с животни, за да сподели своя опит.