НОВИНИ

Увеличаващото се влияние на Китай е водещата тема на конференцията в Мюнхен

В Мюнхен Западът търси как да отвърне на нарастващата мощ на Китай в глобален мащаб. Форумът по сигурността в Мюнхен е една от най-важните традиционни срещи на световни лидери през годината. При откриването Световните лидери бяха единодушни, че светът e все по-опасно място и трябва да се търси нов подход в отношенията Европа-Русия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:17, 14.02.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Безпокойството на Запада от увеличаващото се влияние на Китай в политиката, икономиката и технологиите - това е основната тема на Мюнхенската конференция по сигурността. се крият опасенията на западните държави, че благодарение на новите телекомуникационни технологии Пекин става все по-влиятелен. Председателят на форума Волфганг Ишингер заяви, че светът става все по-опасно място и трябва да говорим един с друг, а не един за друг.

Волфганг Ишингер, председател на конференцията: Колективните усилия се оказват недостатъчни за регулирането на кризите и заплахите за световната сигурност. Светът става все по-малко западен. Хора продължават да умират. Въоръжената надпревара набира обороти.

800 делегати, сред тях 35 държавни ръководители и стотина военни и външни министри обсъждат нуждата от нов световен ред и какъв да е той. И още - конфликтите в Сирия, Либия, Йемен и други горещи точки.

В приветствието си към делегатите президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер индиректно обвини трите големи сили - Китай, Русия и САЩ, че с поведението си застрашават световната сигурност.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Попаднахме в класическа дилема по сигурността, която всички познавате - повече недоверие, повече въоръжаване, по-малко сигурност - това са неизбежни последствия.

Според Щайнмайер САЩ пренебрегват задълженията си към световната сигурност, а Европа трябва да търси нов подход към Русия.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Европа трябва да развие европейска политика към Русия, която не се ограничава само с осъдителни изявление и санкции. Трябва да намери собствения си баланс с Китай при увеличаващата се конкуренция между системите и нуждата от сътрудничество. И още по-трудното - да приеме сериозно другите партньори в Азия.

Според доклада на Международния институт за стратегически изследвания, разходите за отбрана в световен мащаб през 2019 година са се увеличили с 4% в сравнение с 2018. Ръстът е най-голям от близо десетилетие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция срещу битовата престъпност в Самоков, Враца и Пазарджик
Акция срещу битовата престъпност в Самоков, Враца и Пазарджик
Машините за гласуване ще струват около 30 млн. лева
Машините за гласуване ще струват около 30 млн. лева