НОВИНИ

Увеличават броя на яслените групи в София

Столичният общински съвет взе решение за увеличаване на броя на децата в яслените групи на детските градини от 20 на 23. Причината е в недостига на места. В момента 5000 деца чакат за настаняване.

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:46, 17.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Веселка и Цветан вече са подали документи за приемане на детето им в кварталната ясла. Засега, обаче, в системата пише, че свободни места няма. Надяват се малкият Мартин да бъде приет през септември в същата детска градина, която посещава и по-големият му брат Александър.

Веселка Гаджева, майка: В групата на баткото са 32 деца, но никога не са в пълен състав, понеже редовно боледуват децата и това е една от причините, която не ме притеснява, че децата в яслите ще станат 23 в група.
;

Въпреки че някои от общинските съветници не подкрепиха предложението за повече деца в групите, идеята е именно тази - да се увеличат местата в детските градини.

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Ако има ниска средномесечна посещаемост, която е факт в много яслени групи при нас, тогава да има възможност за приемане на до 3 деца допълнително, което най-вероятно в София ще означава около 700 деца допълнително приети. Разбира се, това не означава, че във всяка яслена група ще бъдат разкрити, но при повечето детски градини персоналът е разчетен за максимално натоварване. Квадратурата е разчетена за големи групи.

От Столичната община планират през 2019-та година да бъдат построени още 15 детски градини. 7 от тях вече са започнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата иззема акциите от масовата приватизация, ако не са потърсени 6 години
Държавата иззема акциите от масовата приватизация, ако не са потърсени 6 години
ДРУГИТЕ новини: Голям исторически парк край Варна
ДРУГИТЕ новини: Голям исторически парк край Варна