НОВИНИ

Увеличават капацитета на приема за бездомни в Пловдив

Община Пловдив ще увеличи капацитета на Приюта за бездомни от 20 на 30 легла.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
07:07, 14.12.2015
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
Увеличават капацитета на приема за бездомни в Пловдив

Това се налага заради по-големия брой хора, които търсят подслон през зимния сезон. Освен по свое желание, най-бедните ще бъдат транспортирани в приюта и с полицейски патрули.

Мариан Костадинов изпраща годината със смесени чувства. След като остава на улицата живее няколко месеца под открито небе, а скоро идва и в приюта за бездомни. 32-годишният мъж не крие, че това за него е втори шанс.

Мариан Костадинов „Ти можеш да си бездомен, ама пак можеш да си намериш работа, да си стъпиш на краката. В един склад работя. По улиците ли цял живот? Не става? - Познавате ли се всички тук, едни и същи хора ли идват? - Горе долу сме едни и същи, да”.

За зимния период ще бъдат разкрити още 10 места, така че поне 30 души да могат да намерят подслон. Заради намаления три пъти държавен стандарт за издръжка обаче, няма пари за нощни дежурства на социалните работници. И всяка вечер вратата на приюта се заключва.

Маруся Георгиева – социален работник: „Вратата я заключваме за тяхна сигурност, за да не могат да влизат външни лица и оставяме отговорен някой от потребителите, който да заключва вратата вечер и да я отключва сутрин”.
Георги Титюков – зам.-кмет на Пловдив: „Затова сме се разбрали с полицията, в момента водим разговори с Първа и Втора градса болница, ако е след 17 ч. те да престояват в болницата през нощта и на сутринта да се карат в приюта”.

Заради намалените средства в приюта вече не се предлага храна. Най-бедните ще получават топъл обяд в 11-те социални трапезарии, които ще започнат работа в средата на декември. До края на месец март в тях ще се хранят общо 2030 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фонд Земеделие приема документи за разсрочване на кредити
Фонд "Земеделие" приема документи за разсрочване на кредити
Тежко поражение за френската крайна десница на балотажа
Тежко поражение за френската крайна десница на балотажа