НОВИНИ

Увеличават се болните от сифилис в Пловдив

За тревожна тенденция предупреждават лекари от Пловдив - увеличават се болните от сифилис. Само за последните три месеца в кожният диспансер в града официално са регистрирате нови 18 случая.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Николай Райшинов
08:44, 25.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

От началото на годината в центъра за кожно-венерически заболявания в Пловдив са открити 40 болни, в това число деца и бременни. Според лекарите реално заболеваемостта от сифилис е много по-голяма, тъй като липсват сериозни мерки за диагностициране на нови случаи.

д-р Боян Костов, управител на кожно-венерическия център в Пловдив: Някога при всяко постъпване на работа беше задължително да се изследва пациентът за сифилис.Това отпадна. В много лечебни заведения не изследват болните при постъпването им. Скринингът е значително занижен, а заболеваемостта е доста висока. Ако не се лекува на време, започва да уврежда сърце, нервна система. За щастие все още няма чак толкова напреднали случаи на сифилис, но ако продължават така нещата, и такива пациенти ще се появят, както и ще зачести сифилисът сред новородените.

От кожния център признават, че е изключително трудно да се открият хората, контактували с болните. Преди години това е ставало и с помощта на МВР.

д-р Боян Костов, управител на кожно-венерическия център в Пловдив: Сега разчитаме на съвестта на самите пациенти. Те не винаги се интересуват от своето състояние. Някои дори не идват да се лекуват въобще. При нас пациенти ни подават само от центъра за кръвопреливане. От други лаборатории при нас не се подава информация за открити нови случаи на сифилис.

Заради липсата на пеницилинови препарати е затруднено и лечението на болните. Проблемите са най-вече при бременните и децата, за които пеницилинът е основно лекарствено средство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще засили ли Ердоган национализма и страха от външни врагове в Турция
Ще засили ли Ердоган национализма и страха от външни врагове в Турция
Западни издания: Италия обърка плановете за срещата за миграцията в Брюксел
Западни издания: Италия обърка плановете за срещата за миграцията в Брюксел