До момента в България има само едно огнище на африканска чума по свинете - край силистренското село Кайнарджа. Това стана ясно на съвместно съвещание на българо-румънската земеделска комисия. Над хиляда са вече огнищата на африканска чума по свинете в съседна Румъния. Заразата трудно може да се контролира заради миграцията на дивите прасета и укриването на животни от някои стопанства.

Само в окръг Гюргево, който е на 6 километра от Русе, огнищата на африканска чума по свинете са над 20. В страната са унищожени над 400 000 прасета във ферми и частни дворове, а на стопаните ще бъдат изплатени близо 30 млн. евро обезщетения. Много от собствениците обаче са пренебрегнали риска от заразата, което веднага е довело до увеличаване на огнищата.

Д-р Ливиу Флореску, директор на окръжна дирекция „Санитарно-ветеринарна и хранителна безопасност" - Гюргево: За съжаление след превантивното умъртвяване на животните, някои от собствениците изобщо не разбраха и не си дадоха сметка за сериозността на ситуацията и не декларираха, че имат домашни прасета. И една седмица след тази превантивна мярка за умъртвяване на животните бяхме информирани, че им умират прасетата.

В русенска област, където се намират три от най-големите свинекомплекса в България, засега няма регистриран случай на болестта. А стопаните от Община Сливо поле се съобразиха с препоръката да заколят прасетата си по-рано. Проблемът с миграцията на дивите прасета обаче остава нерешен.

Свилен Иванов, заместник-областен управител на област Русе: Наистина движението на дивите прасета не се контролира и може би чрез тях болестта ще напредва във всички райони. Така че за нас си остава червената лампа.

За разлика от България, в Румъния няма ограничения при лова на диви прасета, особено в районите, в които вече са открити болни животни.