НОВИНИ

Увеличават се ползвателите на споделените офис пространства

Споделените офис пространства и броят на техните ползватели се увеличават, показват проучвания на пазара. Все повече инвеститори избират именно София, за да предлагат нестандартни работни пространства. Как изглеждат офисите на бъдещето и защо някой избира да наеме офис за 3 часа или за няколко дни - разказват Тихомир Игнатов и операторът Мария Балканска.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:42, 01.09.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Сценарист и пътешественик. Така описва себе си Хени, който живее и работи в Германия. Това лято избира да прекара ваканцията си именно в България. За да довърши криминалните сериали, по които работи, наема споделен офис в центъра на София.

Хени, сценарист: Идвам тук към 10 или 11 часа. Работя 6-7 часа на ден. Избрах това място, защото е направено добре и тук мога да общувам с много различни и приятни хора. Работната среда е много добра.

Лоби, кухня с готвач, зона за игри и място до камината, където да посвириш докато почиваш са само малка част от работната обстановка.

Предимството на подобен тип офиси е лесното намиране на вдъхновение. Тук идват и така наречените бизнес номади - хора със свободни професии, които обикалят света в търсене на нови възможности. Освен офис в сградата, те могат да наемат и апартамент.

Трифон Михайлов, предприемач: Целият живот става споделен. Младите хора вече са много отворени към останалите и не са тези консервативни, затворени, сиви бизнесмени с вратовръзки, които сме свикнали да виждаме последните 20-30 години.

Според основателите на подобен тип пространства, те имат за цел да се превърнат в екосистема за предприемачи, където да се обменят идеи.

Емил Шекерджийски, предприемач: Развиваме и обучаваме този предприемачески дух и начин на работа, нахъсаност, да работиш 24 часа. Мястото е винаги отворено, не трябва да имаш работни часове. От 9 до 17 часа е само теоретичен лимит за работа.
Трифон Михайлов, предприемач: България е една от топ дестинациите за бърз интернет в целия свят и ако трябва да бъдем честни, тук хората много лесно могат да стартират бизнес или да осъществят своята идея.

В наемането на офиси няма ограничения - от един час до половин година. Проучвания показват, че в София отдаваната площ под формата на споделени офиси е около 33 000 квадратни метра, което е под 2 процента от общото предлагане.

Емил Шекерджийски, предприемач: В момента най-силните са Амстердам и Лондон. В тези градове има повече от 2 процента.

Прогнозите в световен план са споделените пространства и броят на техните наематели да нараства с бързи темпове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 30 български влогъри се срещнаха със свои последователи
Над 30 български влогъри се срещнаха със свои последователи
 БСП ще търси от правителството отговорност за африканската чума
БСП ще търси от правителството отговорност за африканската чума