НОВИНИ

Увеличават се разходите за лечение на онкоболни

Близо 7 % от разходите за здравеопазване в страната отиват за лечение на онкологични заболявания. Според лекарите в Благоевград причините за това са няколко. От една страна се увеличава броят на хората, които откриват заболяването си на късен етап, а от друга са въведени нови медикаменти, които са доста по-скъпи. В онкологичната болница в града са диспансеризирани около 10 000 души.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
16:50, 18.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Около 1000 нови пациенти постъпват за лечение в онкологичната болница в Благоевград всяка година. При голяма част от тях болестта им е в напреднал стадии на развитие, което изисква и по-скъпо лечение.

д-р Георги Георгиев - управител на Специализираната болница за активно лечение по онкология „Свети Мина": "Тези медикаменти са по-скъпи и от там се получава преразход на парите, които харчим. Има и съседни наши страни, където тези медикаменти не са достъпни, те не могат да си ги позволят".

Д-р Георгиев посочи, че за по-малко от година разходите за лекарства са се увеличили с около 60 000 лв. на месец - през декември 2015 г. болницата е дала 180 000 лв, а през септември сумата се е увеличила на 240 000 лв. Парите за медикаментите се заплащат от здравната каса. От години обаче размерът на клиничните пътеки не е променян.

д-р Георги Георгиев - управител на Специализираната болница за активно лечение по онкология „Свети Мина": Никъде не е упоменато каква част от тях е разход за самото лечение, каква част е за поемане на разходите за заплати, осигуровки, ток, вода, храна, всички тези неща, които ние трябва да покриваме. 30 % отиват за разходи за самото лечение, а другите 60-70 % отиват за всичко останало".

Средната стойност на клиничните пътеки за лечение на онкологични заболявания е между 470 и 1500 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отново даде ход на делото за проповядване на антидемократична идеология
Съдът отново даде ход на делото за проповядване на антидемократична идеология
Започна ремонтът на градския стадион в Русе
Започна ремонтът на градския стадион в Русе