НОВИНИ

Увеличава се броят на румънските работници в Русе

Румънци от окръг Гюргево все по-често започват работа в Русе, предимно в сферата на търговията и услугите. Местна куриерска фирма вече е наела на работа шест румънски служители.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболиев
17:17, 09.10.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Светлозар Димитров изнася стоки за бита за Румъния. Поръчките му са предимно онлайн. Дълго време е търсил да наеме подготвени кадри, владеещи румънски език, но удря на камък.

Светлозар Димитров, управител на куриерска фирма: Помислихме, че в Русе, след като е на границата разполага с достатъчно капацитет от румъноговорящи, което всъщност се оказа, че не е така. Публикувахме първи обяви, втори обяви за работа, трети, появяваха се все по- малко хора, а нуждите на българските онлайн - търговци растяха.

В безиходицата си от куриерската фирма се обърнали към румънска агенция, която успяла да осигури необходимия персонал.

Адриана Аврам от Гюргево е с икономическо образование. Приема предизвикателството да работи в Русе, защото не намирала подходяща позиция в родния си град. Казва, че е доволна от заплащането. И въпреки че не говори още български вече е успяла да се адаптира към екипа.

Адриана Аврам: Работим като екип, голям отбор сме и се поддържаме.

За служителите от Румъния е осигурен безплатен превоз. Те се трудят 6 часа, за да могат да се приберат обратно през границата в Гюргево в рамките на 8-часовия работен ден.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: За хората
ДРУГИТЕ новини: За хората
Около 400 температурни рекорда са регистрирани това лято
Около 400 температурни рекорда са регистрирани това лято