Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд препоръча отпадане на възрастовата граница за управляващия директор на Фонда. Това изявление открива пътя пред Кристалина Георгиева, която е кандидат на Европейския съюз, да оглави МВФ.

24-членният Изпълнителен съвет на Международния валутен фонд препоръча да отпадне възрастовата граница за поста управляващ директор. Промяната трябва да бъде утвърдена с обикновено мнозинство от Управителния съвет на Фонда, в който са включени всичките 189 страни членки на организацията.

Според сега действащите правила кандидатът за нов шеф на МВФ трябва да е под 65-годишна възраст и да управлява най-късно до 70-тата си година. Промяната на тези правила следва да бъде гласувана до 4 септември.

Отпадането на възрастовото ограничение, ще открие пътя пред Кристалина Георгиева да стане Управляващ директор на Международния валутен фонд. След трудни преговори и категоричната подкрепа на Франция и южните страни членки, тя беше избрана за кандидат на Европейския съюз за поста. В момента пречка е възрастта ѝ, защото Георгиева навърши 66 години преди седмица.

От януари 2017 г. Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка. След като беше номинирана като кандидат за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд, тя е в административен отпуск за периода на изборния процес.

По традиция Фондът се управлява от европеец, а успешната кариера и международния опит на българката ѝ дават голямо предимство. Съединените щати обаче намекнаха, че също могат да излязат със своя кандидатура.

До 6 септември ще станат ясни имената и на другите номинирани за поста, а новият директор на МВФ ще бъде избран на 4 октомври.

МВФ предложи отпадането на възрастовите ограничения

МВФ предложи отпадането на възрастовите ограничения

Съветът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд препоръча отпадане на възрастовата граница за управляващия директор на Фонда.