НОВИНИ

Увеличават се случаите на грип в Пловдив и Благоевград

Перник и областта са в грипна епидемия. В готовност да обявят епидемия са в Пловдив и Хасково. И в Благоевград рязко се увеличил броят на болните от грип. Според личните лекари заболелите през последната седмица са почти двойно повече от миналата. Регистрирани са усложнения на грипа като пневмонии и синузити.

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 27.12.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Огромни опашки от пациенти се извиха веднага след коледните празници пред кабинетите на личните лекари в Пловдив. Повечето болни се оплакват от симптоми на грип.

Д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар в Пловдив: Много силна отпадналост, болки по цялото тяло, болки в очните мускули, температура, обикновено над 39 градуса. Обикновено грипа в България пристига около 10-и февруари. Тогава е пикът на грипната епидемия. Този път дойде по-рано и да - вече сме в предгрипна епидемия.

Увеличението в заболеваемостта в Благоевград се наблюдава във всички възрастови групи. Медиците съветват още при първите симптоми на грип да потърсим лекарска помощ.

Д-р Емил Цветков, общопрактикуващ лекар в Благоевград: То е по-добре и по-рано да се мине през личния лекар - хем да си дадем наставления, хем да си направим прегледа, защото не са редки усложненията. Сега след 4-5 дни температури и ние вече имаме съмнения за пневмонии, за синузити.

От здравните инспекции засега се въздържат да обявят епидемия, тъй като не е доказано категорично, че всички болни са с грип. Само в инфекциозната клиника в Пловдив са настанени 20 души с по-тежки форми на заболяването. Между 30 и 50 пациенти на ден минават и през детското отделение на Университетска болница "Пловдив".

Д-р Ина Тодорова - лекар в Детско отделение към УМБАЛ "Пловдив": През празниците имаше много деца, които идваха в доста тежко състояние - с висока температура, с кашлица и се наложи голяма част от тях да бъдат приети. В момента ние сме пълни до краен предел.

По време на коледните празници над 100 души с оплаквания от висока температура са се обърнали към бърза помощ в Пловдив. Пред кабинетите на личните лекари мнозина недоволстват, че чакащите са много, а с опашките болестта се разпространява още по-бързо.

Специалистите съветват да не прибягваме веднага към антибиотици. Добре е обаче е да приемаме противовирусни препарати и голямо количество витамин С.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете продължават да скъбрят за смъртта на Джордж Майкъл
Феновете продължават да скъбрят за смъртта на Джордж Майкъл
Липсват специалисти, които да работят с деца с увреждания
Липсват специалисти, които да работят с деца с увреждания