41 доказани случая на заразени с т.нар свински грип има от началото на грипния сезон у нас, съобщиха за "По света и у нас" от Центъра по заразни и паразитни болести. Вчера в Смолян след усложнения почина 51-годишен пациент. Най-много са болните в София, следват Смолян и Сливен. Пикът на грипната епидемия се очаква през февруари.

Тежки белодробни усложнения и пневмония след прекаран свински грип са причината за смъртта на 51-годишния мъж от село Борино.

В смолянската болница се лекува и 37-годишна жена, която вече се подобрява. Изписано е 7-годишно дете, също боледувало от свински грип.

Три грипни вируса са засечени тази зима в страната - свинския грип, Виктория и тип А. 94 са положителните проби като голяма част от тях са регистрирани тази седмица.

Най-много болни от всички три разновидности на грипния вирус има в София, Смолян и Сливен. Все още обаче е рано да се говори за епидемия.

Анелия - майка на болно дете, Смолян: Обадиха ми се от градината, че е с висока температура.

Именно повишената температура е един от основните симптоми на грипа, заедно с кашлицата, възпаленото гърло и болките в мускулите. Затова въпреки че е неделя, Анелия вече е пред вратата на дежурния кабинет в града.

Д-р Юлиана Лазарова - дежурен лекар, Смолян: Ако до третия-четвъртия ден, нали температурата не спадне, не се подобри състоянието на болния, трябва да се търси лекарска помощ.

Заболели от грип има и в Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик, Кюстендил, Габрово и Враца. Лекарите напомнят, че вирусът не се лекува с антибиотици.

Анелия - майка на болно дете, гр. Смолян: Даваме някакви сиропчета, смъкваме температурата доколкото можем и това е.

Засега у нас преобладават случаите на грип тип А, който засяга предимно хората над 65 години, но пък свинският грип неслучайно се нарича пандемичен - при него много по-лесно се стига до епидемия.

Първа жертва на свинския грип у нас

Първа жертва на свинския грип у нас

Първа жертва на т. нар. свински грип у нас. 51-годишен мъж почина в Многопрофилната болница в Смолян. Той е бил заразен със щама H1N1. Починалият е по...