НОВИНИ

Увеличават се смъртните случаи в следствие на тероризъм в Западна Европа

Броят на смъртните случаи в следствие на тероризъм в Западна Европа е най-висок от 2004 година насам. Това показва разследване на БиБиСи.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:07, 19.08.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

За периода януари-юли 2016 година загиналите са 143-ма. От 1980 година насам това е вторият седем-месечен период с толкова висока смъртност. Анализаторите напомнят, че през 2004 година жертвите на бомбените атентатите в испанската столица Мадрид са са 91. Експертите обаче уточняват, че в сравнение с други точки по света - като Ирак, Афганистан, Сирия, смъртността в държавите от Западна Европа е едва 6% от общия брой жертви на атентатите.

Въпреки, че 2016 г. може да се определи като критична по отношение на терористичните атаки заради нападенията в Брюксел, Истанбул, Ница, Мюнхен. Докладът на БиБиСи обаче посочва, че през 70-те е имало много по-смъртоносни години в тази част на света. Като основните причини за това са конфликтът в Северна Ирландия и нападенията на баската терористична организация - ЕТА.

Ако се погледне малко по-широко географски и в статистиката се включи и Турция, то броят на смъртните случаи в следствие на терор се увеличава значително, посочват анализаторите. За целите на изследването са проучени стотици публикации в периода 1970-2015 година. Статистиката обаче показва, че вероятността за смърт при терористично нападение в Западна Европа е много по-малка от тази при пътно-транспортно произшествие. Само за миналата година загиналите при катастрофи в региона са 19 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избират днес изпълняващ длъжността кмет на Младост
Избират днес изпълняващ длъжността кмет на "Младост"
В Атина разглеждат молбите за убежище на осемте турски военни
В Атина разглеждат молбите за убежище на осемте турски военни