НОВИНИ

Увеличават се телефонните измами през последните години

За последните пет години телефонните измамници са събрали от жертвите си над 18 милиона лева. Според проучване на Върховната касационна прокуратура с времето броят на наивните вместо да намалява - се увеличава. Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с ръководството на БНТ във връзка с кампания за превенция на телефонните измами.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:50, 14.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

93% от телефонните измамници са млади мъже на възраст между 18 и 35 години, безработни, с основно или без образование. Някои от тях са вече осъждани. Ако са намесени жени, то е за да подсилят убедителността на измамата.

Престъпните групи са организирани на три нива. В първото са т.нар. "въртячи", които влизат в пряк контакт с жертвите. Дневно те имат от няколкостотин до хиляда телефонни обаждания.

Сава Петров - отдел "Аналитичен" на Върховната касационна прокуратура: Второто ниво са т.нар. "транспортьори" или "хората с коли", които транспортират парите, а третото ниво са т. н. "мулета" или "посредници", които взимат парите от преносителите.

Според полицейската статистика жертви на телефонните измами са предимно от големите ни градове, близо 90% от тях са възрастни хора, най-вече жени. В много от случаите те дори теглят заем, за да осигурят исканите пари и ги предават, без да видят престъпниците.

Сред най-често срещаните способи, използвани от телефонните измамници е да се обаждат по телефона и да съобщават, че близък роднина е тежко болен и се нуждае от жизнено важна операция или пък е станал жертва на пътно транспортно произшествие и му трябват много пари.

Данните сочат, че през последните години разкриваемостта на телефонните измами се увеличава , и въпреки това- едва 1/10 от тях се разкриват от полицията.

;

Наскоро в Русе беше предотвратен поредния опит за телефонна измама, когато 80-годишна жена трябвало да даде 12 хиляди лева за операция на сина си. Случайна намеса на съседката я спасило от измамника.


Румен Недялков: Ако не е била тя, парите заминават. Помогнала е да го заловим и да спестим поне парите. Айде - тревогите, отделен въпрос.

Прокуратурата започва разяснителна кампания за измамите. БНТ ще излъчва специално подготвен клип. Предстои среща на прокуратурата и с другите национални медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специален бус за хора с увреждания в Цар Калоян
Специален бус за хора с увреждания в Цар Калоян
Пожар пламна между кварталите Левски Г и Враждебна в столицата
Пожар пламна между кварталите "Левски Г" и "Враждебна" в столицата