С около 20% се увеличава целевата помощ за отопление. За целта в бюджета на Агенцията за социално подпомагане за тази година са предвидени 40 милиона лева повече в сравнение с 2018-та. Променени са и критериите за отпускането на помощта. Целта е през новия сезон да бъдат подпомогнати повече хора.

Семейство Христови от врачанското село Згориград живее с около 700 лева месечно. Отопляват се на дърва. Всяка година вземат заем, за да си ги купят по-рано, преди да са поскъпнали.

Катя Христова: Дървата даде 800 лева и за рязането за 6 кубика още 3 лева.

Семейството разчита на целевата помощ за отопление, за да погаси част от заема за дървата. Тази година помощта е увеличена с около 20%.

Катя Христова: За едно семейство е добре. Не само за мен, а и за другите които получават.

Целевата помощ може да се използва и за отопление с ток, парно или природен газ. Тази година критериите за отпускане на помощта са променени. Така достъп до нея ще имат повече хора.

Румен Попински - експерт в Агенцията за социално подпомагане: Рисковите групи, които ще бъдат обхванати в по-широк обхват са - възрастни хора, които живеят сами, хора с увреждания и родители, които сами отглеждат децата си.

Прогнозите са, че през този отоплителен сезон получаващите целева помощ ще се увеличат с около 40 000. По-трудно помощ ще получават семействата, чиито деца не ходят редовно на училище.

Румен Попински - експерт в Агенцията за социално подпомагане: За да има право семейството на този вид помощ, трябва да е с по-ниски доходи.

Целта на мярката е да се стимулира връщането на децата в училище. Заявления за отпускане на целева помощ за отопление се приемат до края на октомври.