НОВИНИ

Увеличение на заплатите със 145 лeва?

Скок в заплатите във всички сектори - това е възможно според анализ на икономистите от КНСБ. От синдиката изчисляват, че всеки човек може да получи увеличение на заплатата средно със 145 лева на месец. Причина за това,според тях, е високата производителност на икономиката и труда в България. Последните данни на Евростат нареждат страната ни на дъното на класацията по заплащане.Затова и от КНСБ стартират кампания за увеличаване на доходите "Искам още 100 лева". https://www.facebook.com/iskamoshte100lv/?__mref=m...Електронни картички с този текст, достъпни на Фейсбук страницата на синдиката могат да бъдат изпращани до работодателите като коледни честитки.Може ли трудът ни наистина да бъде по-добре платен, вижте в репортажа на Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Илина Бисерова
17:26, 07.12.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Петър Иванов работи от години в държавната администрация. Получава около 800 лева на месец, без бонуси, без добавки. И не е доволен от заплащането.

Петър Иванов
Ами, да ви кажа честно скоро време не съм усетил да се увеличава. Кога беше последното увеличение на заплатата? Ами може би преди три години да речем някъде с 20 30 лева.

Не само Петър, но и всички други работещи могат да получат увеличение на дохода си, твърдят от КНСБ.

888 евро на година или 145 лева на месец като добавка към заплатата на всеки работещ. Според сметката на КНСБ основание за увеличението се крие в по-високата производителност и ефективност на изработеното у нас спрямо други страни в Европа. Според данните на Евростат се оказва, че в това отношение страната ни бие страни като Белгия, Испания, Франция, както и такива от Източна Европа(графика). В същото време обаче заплащането не отговаря на труда.

Пламен Димитров - президент на КНСБ
Икономиката и в момента позволява в прав текст, едно към едно, да бъдат изплащани 145 лева повече към дохода на всеки нает работник. За да може да сме в тон с това, което произвеждаме, както всички твърдят и се кълнем, че трябва да произвеждаме повече, за да получаваме повече. Страната ни изостава драстично по средно заплащане. В Чехия и Словакия работещите получават почти двойно повече, а в Словения дори тройно повече.

Що се отнася до минималното заплащане статистиката става още по-тревожна. Единствената страна с по-малка минимална заплата от нас е Албания. В Румъния тя е със 120 лева по-голяма, а рекордьори са Белгия и Люксембург с по 3 до 4 хиляди лева минимално заплащане.

Любен Томов - дир.на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ
Тоест работникът изработвайки това нещо като брутен вътрешен продукт, като стойност, като добавено стойност, фактически за него остава една значителна по-малка част
Пламен Димитров - президент на КНСБ
Без изключение всички мениджъри и всички собственици почват с тази тема, че няма хора, няма специалисти и кадри и те са склонни да увеличават заплатите и това не е агресия от страна на синдикатите

Проучване на компания за подбор на кадри потвърждава, че 62% от работодателите или близо две трети от фирмите не могат да намерят нужните специалисти.

Надя Василева - управляващ директор на фирма за подбор на кадри
Във всички сектори работодателите изпитват трудности да запълнят своите отворени позиции. Това е свързано както с необходимостта на технически учения, така и от необходимостта от дисциплина, това е всеки служител да допринасят за развитието на компанията

Според експертите най-добрата връзка труд-заплащане е част от възнаграждението да е под формата на бонус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Взрив пред офис на строителна фирма в София
​Взрив пред офис на строителна фирма в София
Борисов коментира критиките на БСП за мигрантската криза
Борисов коментира критиките на БСП за мигрантската криза