НОВИНИ

Увеличение на заплатите в общинските болници е невъзможно

Увеличението на заплатите в общинските болници, разписано в новия колективен трудов договор, не е възможно, коментират управители на общински здравни заведения в страната. Ако въведените по-високи прагове на основните заплати от министерството на здравеопазването бъдат потвърдени, част от общинските болници ще бъдат изправени пред опасността от фалити съощиха от сдружението на общинските болници.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
20:35, 21.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Преди дни от министерството на здравеопазването обявиха, че лекарските заплати и възнагражденията на всички служители в болниците ще бъдат увеличени. Това ще важи и за работещите в общинските болници, детските градини и яслите. Увеличението на заплатите в общинските болници обаче не е възможно, защото от години финансовият ресурс е един и същ, а с въвеждането на лимитите за прием дори намалява през последната година.

Д-р Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници
"Когато пътеките не са мръднали от 10-15 години, тези, които ние работим, ти трябва, за да вдигнеш парите, да работиш повече пътеки, ако лимитът ти го позволява въобще. При тези прагове най-уязвими са младите лекари и медицинските сестри, тези, които бягат в чужбина."

Според лекарите вдигане на заплатите е възможно само ако Здравната каса увеличи цената на клиничните пътеките. Ръководствата на болниците чакат окончателното решенение на Министерството на труда и социалната политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София посрещна мощите на Свети Лука
София посрещна мощите на Свети Лука
Касата може да прекрати договора си с болници заради мними хоспитализации
Касата може да прекрати договора си с болници заради мними хоспитализации