Комисията за енергийно и водно регулиране няма да допусне драстично поскъпване на тока, увери шефът на регулатора Иван Иванов. Той прогнозира, че увеличението от 1 юли ще бъде в рамките на инфлацията - около 3,6%. Вчера от енерго дружествата поискаха увеличение, вариращо от 2% за дневната до над 50% нощната.

Според обявените вчера предложения за нови цени на тока най-драстично е поисканото поскъпване за абонатите на ЧЕЗ - над 51% за нощната тарифа и близо 11% за дневната, за EVN - между 4% и 8%, а за „Енерго про“ средно около 3%.

В цените са калкулирани и мрежовите услуги за пренос на ток, които също заплащаме във фактурите.

Около 2 месеца имат на разположение експертите на КЕВР, за да преценят до колко са основателни аргументите на трите енергодружества, с които те искат по-висока цена на електроенергията.

Валентин Николов: Увеличението на тока ще е в рамките на инфлацията

Валентин Николов: Увеличението на тока ще е в рамките на инфлацията

В студиото на "Още от деня" зам.-председателят на енергийната комисия към НС Валентин Николов заяви, че исканото от дружествата увеличение на тока ще...

Председателят на регулатора увери, че потребителите ще бъдат защитени.

Иван Иванов, председател на КЕВР: КЕВР неизменно се стреми да намери баланс между интересите на производителите и в същото време интересите на потребителите на електроенерегия, които не трябва да бъдат подлагани на сериозни изменения на цените. В резултат на което, ние винаги се стремим да достигнем до изменение на цените, които са около годишната инфлация- 3,5-3,6%.

В края на май предложените от трите енергодружества цени ще бъдат подложени на обществено обсъждане преди да бъде взето окончателното решение от регулатора.

Енергийните дружества искат драстично повишаване на цената на тока от 1 юли

Енергийните дружества искат драстично повишаване на цената на тока от 1 юли

Драстично поскъпване на нощната електроенергия за битовите потребители от 1 юли с над 51% поискаха от ЧЕЗ, а за дневната - близо 11%, става ясно от це...

Що се отнася до продажбата на активите на ЧЕЗ в България, от КЕВР увериха, че следят отблизо процеса.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Ние в крайна сметка очакваме и продължаваме да очакваме от страна на Министерството на енергетиката да бъдат предложени критерии , по които КЕВР да вземе своето решение.

Вчера стана ясно, че Чешката енергийна компания е започнала преговори с „Еврохолд България“ за продажбата на дъщерното си дружество, снабдяващо с ток близо 3 млн. абонати у нас.