НОВИНИ

Увеличението на учителските заплати - въпрос на разчети в края на годината

Увеличението на учителските заплати с 10% от 2017 година не е със задължителен характер в Колективния трудов договор, обясниха от учителския синдикат. Оттам коментираха, че новината вече е изпълнила ролята си, а именно - да се говори за образованието и неговите нужди. Премиерът Бойко Борисов допълни днес по темата, че кабинетът ще положи усилия да намери средства за увеличението, но докато се търсят варианти, няма да коментира темата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:15, 21.06.2016
Чете се за: 01:09 мин.
Още

10 % увеличение на учителските заплати от 2017 - звучи добре, обнадеждаващо, на фона на ситуацията в сектора, но нито е сигурно, нито задължително. Само пожелателно. Пише го в член 27 от Колективния трудов договор, подписан от Министерството и синдикатите.

Георги Шошев - синдикат ,,Образование" към КТ ,,Подкрепа" : Социалните партньори предприемат действия за осигуряване на увеличаване на минималната основна работна заплата. За заплати са необходими 120 милиона лева или 130 някъде за това 10-процентно увеличение.

Това на практика означава учителската заплата от 600 да стане 660 лева. Тази на старши преподавателя да се повиши до 687, 50 , а възнаграждението на главния учител да скочи до 726 лева. За тези учители, които получават над 700 лева или няма да има увеличение ,или то ще бъде минимално.

БНТ: Не останаха ли обаче така учителите след този събор с нагласата, че това ще стане със сигурност?
Георги Шошев - синдикат ,,Образование" към КТ ,,Подкрепа" : Да останаха с нагласата, защото те искаха да чуят и такова послание.

Милена Василева - учителка с 23 години стаж. Работи в село Паволче, община Враца. Първоначално приела новина за заплатите с недоверие.

Милена Василева - главен учител в ОУ "Хр. Ботев" в село Паволче: Лично аз изобщо не повярвах. Има и друг начин за увеличение на заплатите - ако се увеличи издръжката на учениците.

Селското училище успява да се справи трудно с делегирания бюджет. Цената за това е задържането на учителските заплати на минимума. Премиерът Борисов коментира и днес темата.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Миналата година знаете в края на годината от това, което събрахме повече от контрабандистите - 20 милиона дадохме за учителите. За да говорим на тази тема първо трябва да дойде края на годината, когато седнем да видим всички баланси. Ще положим всички усилия, ще видим и какво може да се съкрати от програми, ще търсим такива варианти, но сега просто не е момента да го коментираме.

Глобално погледнато - държавата отделя за образование около 3 милиарда лева. За сравнение съседна Румъния инвестира 4,7 милиарда в евро. От МОН отговориха на БНТ - промяна в позицията си от събора в неделя те нямат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 млн. лв. са дадени за борба с нодуларния дерматит
Над 20 млн. лв. са дадени за борба с нодуларния дерматит
Строят завод край Димитровград
Строят завод край Димитровград