Обявеното вчера допълнително субсидиране на болниците в размер на 50 млн. лв. стана повод за дискусия между специалисти в сферата на здравеопазването. В сутрешния блок на БНТ бяха медицинската сестра Елена Тонева, председателят Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов и съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите в България проф. Видьо Желев.

Целия разговор гледайте във видеото:

Искането беше увеличението на заплатите на медицинските сестри да е до две работни заплати, което не е обещаните 950 лв., заяви медицинската сестра Елена Тонева. Тя изтъкна, че акцентът в протеста на медицинските работници не е заплащането, а нуждата от реформа в здравеопазването.

Председателят Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Кокалов заяви, че трябва да има правила за съставянето на работни заплати в публичния здравен сектор. По думите му, начална заплата от 950 лв. за медицинските сестри надхвърля първоначалното заплащане за някои специалисти и се обяви против взимане на решения под „натиск на улицата“.

Правителството одобри допълнителни 50 млн. лв. за болниците

Правителството одобри допълнителни 50 млн. лв. за болниците

Правителството одобри допълнителни 50 мнл. лв за субсидиране на болниците, което ще направи възможно медицинските сестри да получат 950 лева стартова...

Проф. Видьо Желев, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите в България, подчерта нуждата от създаване на съсловна организация на физиотерапевти, които са специалисти в здравеопазването.

Той изтъкна, че кинезитерапевтите и рехабилитаторите трябва да бъдат обединени под статута на физиотерапевти, което ще се отрази и върху коректното заплащане. По думите му, основната заплата за рехабилитаторите е 680 лв., а за кинезитерапевтите - 780 лв. по рамковия договор.