Увеличение на престъпленията, извършени от деца, регистрира МВР за миналата година. Най-честите нарушения на малолетни и непълнолетни са свързани с наркотиците, отчетоха от полицията. С около 6% е увеличението на детската престъпност за 2017 г.

Според полицията родители не се интересуват какво правят децата им след училище и това е една от основните причини за случаите, в които деца престъпват закона.

Стефан Балабанов - зам.-министър на вътрешните работи: Най-вече в сферата на наркотиците, груби нарушения на обществения ред, кражби и посегателства дори срещу личността. Също така, има и не малък брой грабежи, извършени от непълнолетни.

20% са се увеличили и престъпленията, свързани с наркотиците. Според МВР дрогата се очертава като първостепенна заплаха за обществото и измества кражбите и нападенията над възрастни хора.

Христо Терзийски - директор на ГДНП: Общо в цялата страна са се увеличили и броя на случаите, в които ние откриваме домашни лаборатории за отглеждане на марихуана. Само че самата марихуана и семената са с много голямо качество, което не е произведено тук.

Основният проблем в МВР е нуждата от кадри. Недостигът на служители е около 10-15%. Текучеството е голямо, главно по финансови причини.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: IT специалист при нас, ако взима примерно 1500 лева, в частния сектор, знаем, че той ще мине над 5000 лева заплата.

Главна дирекция "Национална полиция" отчете още спад на регистрираните престъпления и увеличение на разкриваемостта.