НОВИНИ

Увеличила се е площта на горите през последните 10 години

Българската гора е нараснала с 300 000 хектара /3 млн. дка/ през последните десет години, съобщи в интервю за БТА Тони Кръстев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. По думите му това се дължи на недостатъчното ѝ измерване досега и разширяването на горската територия върху пустеещи в съседство ливади.

увеличила площта горите последните години
bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 13.07.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Две трети от горите у нас са широколистни, една трета са иглолистни, посочи Кръстев. Според него аналогична е и цифрата на пожарите - 2/3 са в широколистни гори, защото са до населени места. Около 97 процента от пожарите са в резултат на човешка дейност. От всички пожари над 66 процента идват в гората от земеделски земи. Между 8-10 процента са умишлените пожари, като няма причина те да се предизвикват за добив на дървесина, освен ако е с цел да се прикрие нарушение, смята Кръстев. По думите му между 1500 - 1600 лв./дка струва възстановяването на опожарена гора.

Експертът отбеляза, че добивът на дървесина у нас се увеличава. Голямото предлагане е довело до задържане на цената, особено дървата за горене през последните години са останали почти на една и съща продажна стойност. Има достатъчно суровина и за пелети, увери директорът. Само 2 процента от горите са засегнати от върхов корояд, уточни Кръстев. Появата му е предизвикана от липсата на редовна сеч в изкуствено залесените гори, което е довело до това те да престареят. Има политика след 2000 г. за намаляване на изкуственото залесяване, каза още Кръстев. По думите му лесовъдът трябва да изследва естествения процес и виждайки какво прави природата да я подпомага и насочва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели 9 буса в столичния квартал Младост
Пожар изпепели 9 буса в столичния квартал "Младост"
Джуно изпрати първи снимки от Юпитер
"Джуно" изпрати първи снимки от Юпитер