НОВИНИ

Уверения за стабилността на Евросъюза

Европейски лидери и представители на евроинституциите изразиха съжаление за неуспеха на Матео Ренци да прокара конституционни реформи в Италия. Изказванията бяха оптимистични за способността на еврозоната да преодолее шока от резултатите от италианския референдум.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:44, 05.12.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Матео Ренци чу днес добри думи за работата си като премиер на Италия и за реформаторската си политика и от Европа, и от Русия. Германският канцлер Ангела Меркел предпочете да не споменава спорадичните му критики към налаганите от Берлин мерки за затягане на коланите в Евросъюза.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Тъжно ми е, че резултатът от референдума в Италия не е такъв, какъвто искаше премиерът, защото винаги съм подкрепяла политиката му на реформи. Но това, разбира се, е въпрос на вътрешна политика за Италия и трябва да се отнесем с уважение. Ние ще продължим нашата работа в Европа. Набелязали сме правилните приоритети.

Меркел заключи, че с Ренци са работили много добре заедно. А говорителят на Кремъл Дмитрий Песков го определи като "поборник за конструктивно сътрудничество дори в сложните времена напоследък".

На срещуположния полюс бяха реакциите на популистките лидери в Европа. Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен написа в социалните мрежи, че още един народ обръщал гръб на абсурдните политики в Евросъюза.

Според финансовите министри от еврозоната и представители на Еврокомисията причини за паника няма.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси: Уверен съм в капацитета на еврозоната да удържи на всякакви сътресения. Мисля, че системата и управлението ни сега са много стабилни. Банковият съюз е силен.
Йерун Дейселблум, председател на еврогрупата: Досега пазарите реагират доста спокойно. Изглежда не се налагат някакви извънредни мерки.

Еврото реагира на оставката на Матео Ренци със срив до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от март 2015 година. Обезценяването беше с процентен пункт и половина до долар и 5 цента, но в следобедните часове еврото поскъпна отново с над 2 цента до най-високото си ниво от две седмици, според агенция "Блумбърг".

Експерти посочиха, че не може да става дума за граничещи с криза движения на пазара като при британския вот за излизане от Евросъюза или победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Христов, РБ: И 1 % да има, трябва да се опита да се състави правителство
Румен Христов, РБ: И 1 % да има, трябва да се опита да се състави правителство
Празнично богослужение в навечерието на Никулден
Празнично богослужение в навечерието на Никулден