НОВИНИ

Уволнения и проверки в "Пирогов" заради починал пациент

Екипът в "Пирогов", който е отказал да приеме спешен пациент е наказан. От Болницата съобщиха, че заради неспазване на трудовите задължения на медиците те са уволнени. Наказанията идват след като съпругата на починалият Спас Добрев написа отворено писмо до министъра на здравеопазването за престъпното отношение към тежко болен пациент. От "Пирогов" отказаха други обяснения по случая. С коментар реагираха само от Александровска болница.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:19, 27.09.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Така и не става ясно името на онази незнайна жена в бяла престилка, която пъди носилката с умиращия болен от "Пирогов".

Евелина Добрева: Защо си дошъл тука, карайте го на друго място, защо ни го карате на нас... лекарката от бърза помощ казва - не мога повече да го карам, аз нямам оборудвана линейка, ще умре по пътя.... Е, при нас ли да умре...

Дали и как това поведение е било санкционирано, не става ясно. Съобщението от "Пирогов" е технологично и кратко. Изпълнителният директор назначава проверка, която установява - дежурният екип в кабинет 126 не е извършил регистриране в болничната информационна система на Спас Добрев, не са документирани резултатите от извършения преглед и не са проведени лабораторни изследвания на пациента. Заради установеното неспазване на техническите и технологични правила и неизпълнение на трудовите задължения, директорът на болницата уволнява служителите на дежурния екип.

Напъдени от "Пирогов", линейката отива в Александровска болница, където все пак Спас Добрев получава помощ. Но и там, според разказа на съпругата, има известно нежелание страдащият болен да бъде приет.

доц. д-р Димитър Буланов - заместник-директор на УБ "Александровска": Проверката не установи нарушаване на лечебния алгоритъм нито по време, нито по качество в нито един момент от приемането му в рамките на спешното отделение до фаталния изход в клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Проверката е по документи, поискани са и писмени обяснения на дежурната смяна.

доц. д-р Димитър Буланов: Пациентът е транспортиран от спешна медицинска помощ в спешно отделение на болницата в 18:15 ч. и е приет незабавно в отделението. В рамките на първите 15 минути пациентът изпада в клинична смърт. Започната е веднага интензивни реанимационни мероприятия, които възстановяват неговата сърдечна дейност.

Но както и в Пирогов, и тук не коментират отношението на персонала към хората в нужда. То не стои никъде в длъжностните характеристики и технологични процедури. Трудно се измерва, трудно се доказва, въпреки разрушителния си ефект.

Евелина Добрева: Не срещаш човеци, не срещаш разбиране, не срещаш съчувствие, не ти дават помощ.

Проверката на медицинския одит още не е приключила, заключенията на здравното министерство предстоят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският министър за Европейския съюз: Не е възможна европейска армия без Турция
Турският министър за Европейския съюз: Не е възможна европейска армия без Турция
 Крайбрежни заведения продължават да изливат отпадните си води в морето
Крайбрежни заведения продължават да изливат отпадните си води в морето