НОВИНИ

​Уволненият охранител на Макрон - Александър Бенала призна, че е направил грешка

Александър Бенала - бившият служител в Елисейския дворец, който е в центъра на скандал, засегнал френската изпълнителна власт, признава днес в интервю във в. "Монд", че е направил грешка, но отрича да е искал да навреди на президента на Франция Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
14:28, 26.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света
​уволненият охранител макрон александър бенала призна направил грешка

"Нямам чувството, че съм предал президента, имам чувството, че съм направил голяма глупост. И че съм направил грешка. Но това е грешка по-скоро от политическа гледна точка: не трябваше да ходя на тези демонстрация като наблюдател и може би трябваше да се държа настрана", казва той за насилието на първомайска демонстрация, за което е обвинен.

;

Той заявява: "Не смятам, че има заговор, това е истината. За това, което стана после, съм много по-сдържан. На първо място имаше желание да бъде въвлечен президентът, това е сигурно". Според него случаят, разкрит от в. "Монд" на 18 юли, е "начин да бъде хванат президентът за яката". Аз бях този, чрез когото да стигнат до него, най-слабото звено".

;

"Опитаха се да ме уязвят, да ме убият, това беше също и възможност да засегнат президента", твърди Бенала. Според него "хората, които извадиха наяве тази информация, са на високо ниво, политици и полицаи. Не мисля, че е (министърът на вътрешните работи Жерар) Колон, на когото имам доверие, за него аз съм никой. Но има хора, които работят около него и които биха могли да го направят".

;

От миналата седмица президентството и правителството са под натиск заради "Бенала гейт", който предизвика няколко разследвания: съдебно, на полицейския инспекторат и на двете камари на парламента (Националното събрание и Сената).

Разследват се ролята и правомощията на Бенала като служител на Елисейския дворец и наказанието, което му е било наложено за проявите му на 1 май (15 дни отстраняване от работа), без да бъде информирано правосъдието за случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янко Иванов е назначен за заместник-министър на земеделието, храните и горите
Янко Иванов е назначен за заместник-министър на земеделието, храните и горите
Бойко Борисов: ​Ще има по-чести срещи между ПГ на ГЕРБ и ОП с кабинета
Бойко Борисов: ​Ще има по-чести срещи между ПГ на ГЕРБ и ОП с кабинета