НОВИНИ

​Уволниха председателя на Държавната агенция за закрила на детето

Уволниха председателя на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Премиерът Борисов е поискал Кънева да бъде освободена от длъжност заради липсата на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово. Преди два дни бяха разпространени кадри, в които се вижда как две служителки от дома малтретират децата.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:35, 24.01.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Прехвърляне на вина между институциите и служителите, отговорни за децата в дома. Така премина поредният ден, в който се търси отговор как е допуснато подобно отношение към децата.

Сигнал в прокуратурата срещу управителката на центъра подадоха от Дирекция "Социално подпомагане". Не били уведомени от нея и затова не направили нищо.

Радостина Братованова - директор Дирекция "Социално подпомагане" - Габрово: Тя в продължение на повече от година и половина е укривала такива жестоки факти.

От своя страна управителката Маринела Лазарова също обвини община Габрово и служителка от Дирекция "Социално подпомагане" в бездействие. Сигнал бил подаден, но реакция липсвала.

Маринела Лазарова - управител на Центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема": Заявявам, че истината и властта се сблъскаха тука, а г-жа Василева, която е бездействала в продължение на толкова години, мисля, че следва и на нея да се потърси отговорност.

Отговорност вече понесе Офелия Кънева, председателката на Агенцията за закрила на детето. Премиерът поиска уволнението ѝ и назначи проверка на дейността на агенцията.

Засега тя отказва коментар. Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че още през ноември е подала сигнал до община Габрово за конфликт между служителите, но проверка на общината не е констатирала нередности. През декември екип на омбудсмана също отива на място и установява насилие над децата.

Мая Манолова - омбудсман: Те са информирани от нас с писма през месец ноември и след това с лично посещение на моя екип и с разговори с всички отговорни институции през месец декември.

На този фон става ясно и че вече почти година в центъра за деца с увреждания няма медицински персонал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват детската градина в Глоджево след сигнал за тормоз над дете
Проверяват детската градина в Глоджево след сигнал за тормоз над дете
Столичната община ще ремонтира знакови пространства в центъра на София
Столичната община ще ремонтира знакови пространства в центъра на София