НОВИНИ

Уволняват диспечър от Спешна помощ заради смъртта на жена

Диспечерът от Спешна помощ, който вчера се държа грубо при подаване на сигнал за припаднала на улицата жена, ще бъде дисциплинарно уволнен. Това разпореди здравния министър Петър Москов след извършена проверка. Инцидентът стана вчера малко след 18 часа в близост до Музикалното училище на столичната улица "Оборище". Въпреки обажданията на очевидци и опитите да помогнат, развръзката беше трагична.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:33, 08.03.2016
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Малко след 18 часа. Пътищата на две майки се пресичат. Ана се връща от разходка в Докторската градина с малкото си дете.

Ана Топалова - очевидец: "В момента, който пресичахме тази жена се свлече пред нас ето там. Беше жива, свлече се, аз я подхванах. Имаше още сърдечна дейност. Не беше контактна особено, успя да ми стисне пръста".

Първата реакция на Ана - звъни на спешния телефон, за да повика помощ. Обаждането веднага са прехвърля към дежурния в Спешния център. Приемат сигнала. Чакането на линейка обаче ѝ се струва твърде дълго.

Дани Недялкова - говорител на Дирекция национална система 112: "След първото повикване получаваме второ обаждане с питане за екип, тоест пътува ли линейка. В това обаждане отново е съобщено, че линейка не пътува".
Ана Топалова - очевидец: "Някаква жена много арогантно ни каза, че скоро нямало и да дойде екип. Защото имало 20 лекаря, които обслужват медицинската помощ спешната, а трябвало да има 60".

След още 10 минути по улицата случайно минава лекар. За съжаление само констатира смъртта. След третото обаждане линейката най-после идва. За да констатира, че действително вече е късно. От националната система 112 обясниха, че не е имало забавяне при осъществяване на връзката между тях и спешна помощ.

Дани Недялкова - говорител на Дирекция национална система 112: "Това отнема милисекунди. С едно кликване на мишката операторът изпраща електронния картон на дежурните в центровете за спешна медицинска помощ".
;

След инцидента здравния министър Петър Москов разпореди проверка. Изводите - линейката е пристигнала за 14 минути. При второто обаждане на притеснените очевидци дежурният диспечер се е държал непрофесионално и с поведението си е уронил общественото доверие в институцията. Затова ще бъде дисциплинарно уволнен. Линейките и лекарите, обаче, остават недостатъчни. Остават и изводите...

Извършената проверка показа, че повикването е прието в 18:41ч. На мястото на инцидента екипът пристига за 14 минути, в 18.55ч. и установява настъпила биологична смърт. По време на придвижване на екипа е прието второ обаждане от мястото, по време на което дежурният диспечер се е държал непрофесионално и с поведението си е уронил общественото доверие в институцията. Във връзка с това Ръководството на ЦСМП- София предприема стъпки за дисциплинарно уволнение на виновния диспечер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителни средства за читалищата в община Панагюрище
Допълнителни средства за читалищата в община Панагюрище
Шарапова: Дала съм положителна допинг проба и поемам цялата отговорност
Шарапова: Дала съм положителна допинг проба и поемам цялата отговорност