НОВИНИ

Уволняват пияния кантонер, който предизвика катастрофа между влак и кола

Трима души са ранени, единият от тях е в критично състояние, след като влак блъсна лек автомобил на охраняем прелез край Асеновград. Причината за инцидента е, че кантонерът не е спуснал ръчните бариери. 60-годишният служител е задържан, тестван е за алкохол, като дрегерът е отчел 1,8 промила алкохол. Районната прокуратура в Асеновград образува досъдебно производство по случая.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
18:00, 12.11.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Инцидентът станал на прелеза на Околовръстния път около 7 ч сутринта. Влакът се е движил от гара Крумово към Асеновград. Преди преминаването му през прелеза, кантонерът е трябвало да спусне ръчната бариера и да обезопаси участъка.

Борис Михов- заместник-районен прокурор на Асеновград: По така събраните доказателства, основна причина за това пътно-танспортно произшествие е, че кантонерът не е свалил бариерата, въпреки, че е получил сигнал.

Тъй като бариерите не са били спуснати, лекият автомобил е навлязъл в зоната на прелеза. Тогава влакът го удря и колата се забива в сградата на кантона.

Заради инцидента движението на влакове по трасето е било временно преустановено.

Борис Михов - заместник-районен прокурор на Асеновград: Кантонерът, всъщност, той е човекът, който първи подава сигнал на телефон 112, след това се е обадила и друга жена.

Това е Стоянка Райчева, която работи в близкото предприятие. Минути преди инцидента тя е минала оттам и видяла кантонера, който седял на пейката.

- Забелязахте ли да е бил пиян?
- Стоянка Райчева: Ами, седнал беше, аз само го поздравих, кимна ми човека, не знам дали е бил пиян, не мога да разбера.

Кантонерът е задържан за 24 часа. От железопътната компания определиха инцидента като изключително неприятен и тежък. Обясниха, че пазачът на прелеза е дългогодишен техен служител и досега не е имал нарушения. Застъпил е на смяна в 19 ч снощи.

Инж. Георги Вардев, "Управление на движение на влаковете" - Пловдив: Бил е инструктиран от застъпващата смяна ръководител движение, инструктиран е, според неговите думи добре изглеждащ вид и се е подписал на инструктажната книга, че е трезв, отпочинал.
- Възможно ли е да е пил по време на смяна?
- Най-вероятно, след като резултатите са такива, не ми се иска да го вярвам, нали.

Заради инцидента служителят ще бъде уволнен. От железопътната компания обявиха, че за изминалата година в страната са направени над 1000 проверки на служители, като са установени 11 нарушения, сред тях и употреба на алкохол.

Инж. Георги Вардев, "Управление на движение на влаковете" - Пловдив: Другото нещо, за не се случват такива инциденти, което можем да направим, е да се продължава автоматизирането на тези прелези.

757 са прелезите в страната, от тях 82 са с ръчни бариери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трамвай излезе от релсите и блъсна жена до Съдебната палата в София
Трамвай излезе от релсите и блъсна жена до Съдебната палата в София
Съдът остави в ареста мъжа, заплашил с убийство директорка на детска градина
Съдът остави в ареста мъжа, заплашил с убийство директорка на детска градина