Трима души са ранени, единият от тях е в критично състояние, след като влак блъсна лек автомобил на охраняем прелез край Асеновград. Причината за инцидента е, че кантонерът не е спуснал ръчните бариери. 60-годишният служител е задържан, тестван е за алкохол, като дрегерът е отчел 1,8 промила алкохол. Районната прокуратура в Асеновград образува досъдебно производство по случая.

Инцидентът станал на прелеза на Околовръстния път около 7 ч сутринта. Влакът се е движил от гара Крумово към Асеновград. Преди преминаването му през прелеза, кантонерът е трябвало да спусне ръчната бариера и да обезопаси участъка.

Борис Михов- заместник-районен прокурор на Асеновград: По така събраните доказателства, основна причина за това пътно-танспортно произшествие е, че кантонерът не е свалил бариерата, въпреки, че е получил сигнал.

Тъй като бариерите не са били спуснати, лекият автомобил е навлязъл в зоната на прелеза. Тогава влакът го удря и колата се забива в сградата на кантона.

Заради инцидента движението на влакове по трасето е било временно преустановено.

Борис Михов - заместник-районен прокурор на Асеновград: Кантонерът, всъщност, той е човекът, който първи подава сигнал на телефон 112, след това се е обадила и друга жена.

Това е Стоянка Райчева, която работи в близкото предприятие. Минути преди инцидента тя е минала оттам и видяла кантонера, който седял на пейката.

- Забелязахте ли да е бил пиян?
- Стоянка Райчева: Ами, седнал беше, аз само го поздравих, кимна ми човека, не знам дали е бил пиян, не мога да разбера.

Кантонерът е задържан за 24 часа. От железопътната компания определиха инцидента като изключително неприятен и тежък. Обясниха, че пазачът на прелеза е дългогодишен техен служител и досега не е имал нарушения. Застъпил е на смяна в 19 ч снощи.

Инж. Георги Вардев, "Управление на движение на влаковете" - Пловдив: Бил е инструктиран от застъпващата смяна ръководител движение, инструктиран е, според неговите думи добре изглеждащ вид и се е подписал на инструктажната книга, че е трезв, отпочинал.
- Възможно ли е да е пил по време на смяна?
- Най-вероятно, след като резултатите са такива, не ми се иска да го вярвам, нали.

Заради инцидента служителят ще бъде уволнен. От железопътната компания обявиха, че за изминалата година в страната са направени над 1000 проверки на служители, като са установени 11 нарушения, сред тях и употреба на алкохол.

Инж. Георги Вардев, "Управление на движение на влаковете" - Пловдив: Другото нещо, за не се случват такива инциденти, което можем да направим, е да се продължава автоматизирането на тези прелези.

757 са прелезите в страната, от тях 82 са с ръчни бариери.

Влак блъсна кола на прелез край Асеновград, кантонерът бил пиян

Влак блъсна кола на прелез край Асеновград, кантонерът бил пиян

Трима души са ранени след като влак блъсна лек автомобил на охраняем прелез край Асеновград. Причината за инцидента е, че кантонерът не е спуснал ръчн...