НОВИНИ

​Узбекистан е предал информация на Швеция за атентатора в Стокхолм​

Службите на сигурност на Узбекистан са предали информация за Рахмат Акилов, обвинен за нападението с камион в центъра на Стокхолм миналата седмица, чрез друга западна страна още преди атентата. Това съобщи днес узбекистанският външен министър Абдулазиз Камилов, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
15:46, 14.04.2017
Чете се за: 00:27 мин.
По света
​узбекистан предал информация швеция атентатора стокхолм​

Камилов каза пред журналисти, че нападателят Акилов е бил вербуван от ислямистката групировка "Ислямска държава", след като напуснал Узбекистан през 2014 г. и се установил в Швеция. Министърът не уточни чрез коя страна е била предадена информацията за Акилов на шведските власти.

Още през февруари Акилов бил обявен в родината си за международно издирване по обвинение в религиозен екстремизъм, съобщили източници от правоохранителните органи на Узбекистан пред ТАСС. Срещу него било възбудено наказателно дело във връзка с подготовка и разпространяване на материали, съдържащи заплахи за националната сигурност, а също за участие в религиозни екстремистки организации и за антиобществени прояви.

Източниците казали също, че роднини и познати на Акилов в Самарканд са потвърдили, че той се е опитвал да замине за Сирия да участва в бойни действия на страната на "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград православните християни се покланят пред Разпятието Христово
В Благоевград православните християни се покланят пред Разпятието Христово
Холивудските звезди Бен Афлек и Дженифър Гарнър се развеждат
Холивудските звезди Бен Афлек и Дженифър Гарнър се развеждат