Службите на сигурност на Узбекистан са предали информация за Рахмат Акилов, обвинен за нападението с камион в центъра на Стокхолм миналата седмица, чрез друга западна страна още преди атентата. Това съобщи днес узбекистанският външен министър Абдулазиз Камилов, предаде Ройтерс.

© снимка: БТА / АРХИВ

Камилов каза пред журналисти, че нападателят Акилов е бил вербуван от ислямистката групировка "Ислямска държава", след като напуснал Узбекистан през 2014 г. и се установил в Швеция. Министърът не уточни чрез коя страна е била предадена информацията за Акилов на шведските власти.

Още през февруари Акилов бил обявен в родината си за международно издирване по обвинение в религиозен екстремизъм, съобщили източници от правоохранителните органи на Узбекистан пред ТАСС. Срещу него било възбудено наказателно дело във връзка с подготовка и разпространяване на материали, съдържащи заплахи за националната сигурност, а също за участие в религиозни екстремистки организации и за антиобществени прояви.

Източниците казали също, че роднини и познати на Акилов в Самарканд са потвърдили, че той се е опитвал да замине за Сирия да участва в бойни действия на страната на "Ислямска държава".

Рахмат Акилов се призна за виновен за атентата в Стокхолм

Рахмат Акилов се призна за виновен за атентата в Стокхолм

Главният заподозрян за терористичното нападение в Стокхолм Рахмат Акилов се призна за виновен пред съда в Стокхолм. Задържането му под стража беше удъ...