НОВИНИ

Узбекистан избира втория в историята си президент

Днес в Узбекистан се провеждат президентски избори, след като по-рано тази година почина досегашният лидер на страната Ислам Каримов. Очаква се негов наследник да стане дългогодишният премиер Шавкат Мирзийойев.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:42, 04.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света
узбекистан избира втория историята президент

Изборните секции в страната отвориха в 6 часа сутринта местно време и ще бъдат затворени в 8 вечерта. По данни на Централната избирателна комисия в страната близо 33,73% от общо 20 млн. избиратели са подали гласа си само през първите пет часа на изборния ден. Така без проблем се преминава бариерата от една трета избирателна активност, която е необходима, за да може вотът да е валиден.

Мирзийойев, който е назначен на премиерския пост през 2003 г., стана временно изпълняващ длъжността на президент след смъртта на 78-годишния Каримов през септември.

Премиерът се състезава с трима други претенденти за поста, но според анализатори никой от тях не представлява реална заплаха за Мирзийойев.

В същото време малко хора очакват с идването си на власт той да направи някакви значителни промени в управлението на страната. Това е въпреки обещанието на Мирзийойев, че по време на управлението си ще направи приоритет реформите на силно контролираната от държавата икономика.

Като премиер от 13 години Мирзийойев неведнъж е бил спряган за възможен наследник на Каримов, заедно с настоящия изпълняващ длъжността премиер Рустам Азимов и най-голямата дъщеря на президента Гулнара Каримова.

Но от 2014 г. 44-годишната Каримова е под домашен арест, след конфликт с майка си и по-малката си сестра Лола. Нито тя, нито двете й деца посетиха погребението на Каримов на 3 септември. Това накара по-големият й син, който живее в Лондон, да призове властите да докажат, че тя е жива и в добро здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свeтият Синод ще избира Старозагорски митрополит между епископите Яков и Киприян
Свeтият Синод ще избира Старозагорски митрополит между епископите Яков и Киприян
Коледен базар, организиран от Международния женски клуб в София
Коледен базар, организиран от Международния женски клуб в София