Узбекистан празнува днес 25 години независимост от бившия Съветски съюз. Предвидените грандиозни празненства, които трябваше да покажат напредъка на Ташкент за последния четвърт век обаче бяха частично отменени. Причината - тежкото състояние на президента Ислам Каримов, след като получи мозъчен кръвоизлив.

За първи път денят на Независимостта в Узбекистан се отбелязва в отсъствието на президента Ислам Каримов. 78-годишният държавен глава получи инсулт в края на миналата седмица. Състоянието му е стабилно, но дългосрочни прогнози за здравето му не могат да бъдат правени.

Ислам Каримов управлява Узбекистан от разпада на Съветския Съюз през 1991 година. Управлява с "желязна ръка" и не търпи възражение. Начело е на страна с огромни залежи на злато, петрол, газ и памук, но белязана от тежки международови разломи.

Една от причините за мирното съжителство на клановете е именно авторитарният режим на Каримов, посочват политолози. Каримов съумява да манипулира родовете като така гарантира собствения си интерес. Опозицията в страната е задушена, икономиката е слаба и зависима от държавата. Какви са най-големите страхове на хората?

Алексей Волосевич, журналист на свободна практика: "Хората са притеснени, че ситуацията ще се влоши. Това е така, защото не са наясно кой ще дойде на власт, предполагат, че някой неизвестен ще поеме страната, ще я поведе в непредсказуема посока и ситуацията много ще се влоши".

Сега най-големият въпрос е кой ще наследи Каримов. Държавният глава няма синове. Предполагаше се, че начело на Узбекистан ще застане по-голямата му дъщеря - Гулнара. През 2014 година обаче името й беше свързано с шумен корупционен скандал и на практика тя е под домашен арест. По-малката дъщеря - Лола Каримова-Тилляева се занимава с благотворителност. Най-очевидният избор е настоящият премиер - Шавкат Мирзяев. На 58, начело на кабинета от 2003 година. Ударна сила, но без стратегическа визия са коментарите за него.

Второ спрягано име - финансовият министър Рустам Азимов, обигран в дипломацията. Третият възможен наследник е директорът на Службата за национална сигурност - Рустам Иноятов. Една от най-влиятелните личности в Узбекистан, смятан за сивия кардинал на властта. Въпросът е обаче от кой клан ще бъде наследникът и ще успее ли да се запази крехкия баланс, установен от Каримов. Безспорно ситуацията се следи от Москва, която е основният икономически партньор на Ташкент. В региона се преплитат частично интереси на Китай и САЩ. Близостта с Афганистан и вероятната заплаха от Ислямска държава вероятно ще наклонят везните в подкрепа на статуквото. Обикновените хора пожелават здраве на Каримов.

Каквото и да е реалното здравословно състояние на Каримов той едва ли ще може да продължи да управлява и в Узбекистан предстоят сложни времена.