НОВИНИ

В 24 гръцки града започнаха протестите заради спора с името на Македония

Протести в цяла Гърция заради спора за името на Македония. Демонстрации се провеждат в 24 града тази вечер. Организаторите настояват споразумението между Атина и Скопие да бъде подложено на референдум, а думата „Македония“ да не присъства изобщо в името. Нашите специални пратеници Джанан Дурал и Владимир Богдански са в Пела, родното място на Александър Велики, където се очаква да е един от най-масовите протести.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Владимир Богдански
20:37, 06.06.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Не се оправдаха очакванията на организаторите да се събере голямо множество от протестиращи в Пела. Обстановката е спокойна, а мерките за сигурност са засилени.

Сред протестиращите има млади хора, семейства с деца и представители на духовенството.

Те настояват гръцките управляващи да разберат, че хората няма да подкрепят името „Македония“ да бъде използвано от друга държава. Те също така искат споразумението да се подложи на референдум:

Това не е нещо политическо. Това е нашият живот. Македония е гръцка.
Хората тук искат да кажат на нашето правителство, че не приемаме да се даде името „Македония“ на Бившата югославска република.
;

27 години Македония и Гърция не могат да постигнат споразумение за името. Според политолога Вермунд Арбаке спорът е можело да се разреши много по-рано.

проф. Вермунд Арбаке, преподавател по политология в Солунския университет "Аристотел": Ако имаха различен подход, Гърция и Македония можеха много по-рано да решат този спор. Позицията на Външно министерство е ясна - търсят име за всеобща употреба. Но популистките партии категорично отказват да приемат употребата на думата "Македония". Разделението всъщност е в гръцкото общество. Истината е, че трябва да бъде намерено решение, защото никой не печели от това да продължава да има конфликт. Почти неизбежно е "Македония" да остане част от името - независимо дали ще е Горна Македония, Нова Македония, Северна Македония и т.н. Която и партия да беше на власт, щеше да има същата позиция спрямо Македония. В същото време, който и да е в опозиция, винаги ще обвинява управляващите, че политиката им не е в интерес на Гърция и гръцкия народ.
;

Ако за Гърция залогът е стабилността на кабинета на Ципрас, в Македония е още по-голям: в края на месеца на срещата на върха на страните от ЕС ще се вземе решение дали да се вземе препоръката за започване на преговори на членство на Скопие в Съюза. Ако спорът с името не се разреши, това със сигурност ще бъде невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа Английска езикова гимназия в София отбелязва 60-годишен юбилей
Първа Английска езикова гимназия в София отбелязва 60-годишен юбилей
Гъбари се опитаха да продадат малка сърничка
Гъбари се опитаха да продадат малка сърничка