НОВИНИ

В 2400 училища в страната удари първият звънец

Около 60 000 първокласници прекрачиха училищния праг. В над 50 училища обаче ремонтите продължават. Днес просветният министър Красимир Вълчев беше в столичното 120-то училище, където дъщеря му е първокласничка и съобщи новината за допълнителни 6 млн. лева за шкафчета в училищата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:05, 17.09.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Точно в 9 часа тържествено с издигане на националния флаг и с химна беше открита новата учебна година. Тя започна за 680 хиляди български ученици и 89 000 учители. Тази година първокласниците са около 60 000, което е с 3000 по-малко от миналата година заради демографската криза.

БНТ: Ще ти хареса ли да си ученичка?
Карина, 1 клас: Ще ми хареса.
БНТ: А кой предмет най-много ще ти хареса?Карина: Не знам.
БНТ: Какво ще ти е най- интересно според теб?
Руслан, 1 клас: Да учим, да четем и да играем.
БНТ: Ти в първи клас искаш ли да бъдеш или предпочиташ да си в детската?
Дамян, 1 клас: Първи клас.
;
БНТ: Да пожелаете нещо на колегите си, на децата?
Цветанка Тонева - директор на 120 ОУ: Много щастие, много здраве, много успехи, много красиви моменти в училището. Много удовлетвореност

Най-напрегнато ще е началото на новата учебна година в Кърджали, Русе и Ихтиман. Там все още продължават мащабните ремонти, които започнаха през ваканцията и много от учениците ще бъдат преместени в други училища.

Тази година общо бяха ремонтирани 1100 училища, в 50 от тях ремонтите ще продължат и след началото на учебната година.

Министър Красимир Вълчев съобщи, че до края на годината ще бъдат отпуснати 6 милиона лева допълнително за закупуване на шкафчета за всички български училища. Това ще е начин за справяне с тежките ученически раници.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Тази година за първи път финансирахме закупуването на такива ученически шкафчета за близо 3 млн. Шкафчетата са нещо много полезно освен че са мярка за облекчаване тежестта на раниците. Като сметнахме - видяхме, че не е толкова голяма сума. Изпълнението на приходите е добро. Можем да финансираме закупуването на шкафчета за всички училища. Може би още тази седмица ще гласуваме предоставянето на допълнителни средства - малко над 6 млн.
;
Елена Николова - учител 1А клас: Няма как да се обясни. То е чувство, което всеки един учител изпитва. Много е хубаво. Само това мога да кажа: много е хубаво.
БНТ: Различни ли са децата преди и сега?
Елена Николова - учител 1А клас: Абсолютно всеки випуск е различен. Това са деца.
;

Президентът Румен Радев откри учебната година на Класическата гимназия. В словото си той се обърна към учениците учениците с думите: "Където и да отидете, каквото и да вършите, да бъде с мисъл за България".


;

А премиерът Бойко Борисов поздрави във фейсбук учителите, учениците и родителите по случай първия учебен ден. Премиерът пожелава здраве, успехи, търпение и мъдрост на всички учители, на техните ученици и на родителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден на протест пред НС
Втори ден на протест пред НС
Коалиционният съвет номинира Росен Желязков за министър на транспорта
Коалиционният съвет номинира Росен Желязков за министър на транспорта