В Албания хиляди привърженици на опозицията блокираха снощи всички пътища към столицата Тирана. Протестиращите обвиняват управляващите в корупция и връзки с мафията. Те настояват за оставката на правителството и за предсрочни избори.

От блокадите протестиращите скандираха „Оставка!“, палиха автомобилни гуми и заплашиха, че всяка седмица ще има подобни протести до падането на правителството.

Премиерът Еди Рама е категоричен, че няма да се оттегли. Опозицията го обвинява, че през 2017 г. дошъл на власт с фалшифициране на изборните резултати, затова те настояват за предсрочни избори.

Моника Круемади, председател на Социалистическото движение за интеграция: Те не са осъзнали, че гражданското неподчинение все още не е започнало. Трябва да възродим надеждата на албанците. Готови сме да покажем на Еди Рама, че той не може да управлява чрез сила.

Правителството е признато за легитимно от Европейския съюз и Съединените щати. През юни се очаква Албания да започне преговори за присъединяване към Евросъюза.