Управляващата в Албания Социалистическа партия взе решение да започне процедура по освобождаване на президента Илир Мета, като заяви, че е противоконституционно той да отменя предстоящите местни избори.

Правителствената говорителката заяви, че процедурата по импийчмънт започва в четвъртък. Президентът на Албания и бивш член на управляващата партия Илир Мета, реши да отмени местните избори на 30 юни, като посочи, че те ще бъдат недемократични.

Илир Мета - президент на Албания: В момента обществената сигурност, демократичната стабилност и мира в страна са заплашени. При положение, че само управляващата партия ще участва в тези избори, това е ясно посегателство срещу принципите на плурализма. Държавният глава има конституционната отговорност да пази този плурализъм. Това не означава само и единствено да има опозиционни политически партии, но да се предоставя възможност за справедливо съревнование между тях.

Премиерът Еди Рама отхвърля тези твърдения. Социалистите имат 74 гласа в парламента, но се нуждаят от 94 за да отстранят президента.