НОВИНИ

В Априлово зарязаха лозята

В навечерието на празника Трифон Зарезан за поредна година беше спазен обичаят за зарязване на лозите в гълъбовското село Априлово. В Априлово има много майстори- винари, затова- с музика и танци, те си пожелаха здраве и плодородна година.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
09:10, 12.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Както повелява традицията рано сутрин жителите на Априлово поеха към лозовите масиви за да извършат резитбата .Зарязването беше съпроводено с изричане на благословия , а лозето беше напръскано с червено вино за богата реколта.Местните винари си пожелаха светецът да им помага и да закриля лозята им и през тази година

Николай Филипов, председател на клуб,,Трифон Зарезан,,
,,По резитбата се разбира от първият човек, който е зарязал лозето, дали ще е добра реколтата или няма. Ако е добър човека ще има добра реколта,,

В лозето на Николай се отглеждат 3 сорта грозде: Мерло, Памид и Червен мискет. Всяка година той прави домашно вино и споделя, че това е магия, която се предава от поколения наред. Има и тайна и тя се крие най-вече в желанието да го направиш хубаво и пивко.

Николай Филипов, председател на клуб,,Трифон Зарезан,,
Хубаво вино се получава с много труд най-напред, след това само с труд не става. Трябва да има и любов към тази дейност-лозарството и винарството. Ние имаме тази любов от доста години и наистина за това се получава хубаво вино накрая на което се радваме всички.

И на финала на празника хората извиха кръшно българско хоро се почерпиха с хубаво вино, като си пожелаха здраве и берекет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кварталният полицай близо до хората
Кварталният полицай близо до хората
София филм фест набира доброволци за организацията на кинофорума
София филм фест набира доброволци за организацията на кинофорума